Nagyvilág

Szijjártó nem aggódik a terroristák miatt

Magyarország nem változtatja meg Egyiptom biztonsági besorolását, amíg nincs az ilyen lépést megkövetelő információk birtokában.

Szijjártó Péter Kairóban egyiptomi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján az egy hete történt légi katasztrófával kapcsolatban azt mondta, ha lesznek olyan információik, amelyek miatt módosítaniuk kell az utazási javaslatokon, akkor azt megfontolják, de egyelőre erről nincsen szó.

Természetesen nagyon szoros figyelemmel követjük az itt zajló eseményeket, és az (egyiptomi) külügyminiszter úr afelől biztosított minket, hogy olyan biztonsági intézkedéseket hoztak, amelyek nyomán garantálni tudják az ideérkező turisták biztonságát.

A magyar külügyminiszter közölte, Egyiptom gazdasági és biztonsági stabilitása közös európai és magyar érdek.

Egyiptomnak stratégiai szerepe van a közel-keleti és az észak-afrikai helyzet stabilitása, valamint az Iszlám Állam elleni harc eredményessége szempontjából is, ezért az ország stabilitása és erőssége mind Magyarországnak, mind pedig Európának gazdasági és biztonsági érdeke.

Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk, ahonnan Szentpétervárra tartott az a gép, amellyel a tragédia történt. Több ország elővigyázatosságból leállította a közkedvelt üdülőközpontba induló járatait.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter megköszönte Szijjártó Péternek, hogy Magyarország a légi katasztrófára miatt “nem tett az egyiptomi gazdaságra nézve negatív következménnyel járó lépéseket”.

Putyin már lépett

Moszkva előzőleg felfüggesztette az Egyiptomba irányuló személyszállító járatait. Putyin elnök pénteken elrendelte az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését, utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát. Mintegy 80 ezer orosz turista van Egyiptomban, ebből 79 ezer Hurgadában és Sarm-es-Sejkben. Csak a hétvégén 93 gépet küldenek értük.

Az Egyiptomból repülőgéppel távozó orosz turisták csupán kézi poggyászukat vihetik magukkal, további csomagjaikat később szállítják el. Bár nem adott magyarázatot a poggyászkorlátozással kapcsolatos döntésre, úgy tűnik, hogy az tükrözi az egyiptomi repülőterek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. A közeli napokban Egyiptomba készülő orosz turisták szinte mindegyike belement, hogy inkább Törökországba utazzon pihenni.

Amerikai és brit tisztviselők úgy vélik, hogy pokolgép robbant október 31-én a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépén, amely az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartott. A gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.

“Félreérthetetlen, hogy ünnepeltek.”

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vezetői a szíriai Rakkában és velük kapcsolatban álló emberek a Sínai-félszigeten egymás közötti beszélgetéseikben kérkedtek azzal, hogy sikerült elérni egy orosz utasszállító repülőgép lezuhanását a félsziget fölött. Ezt az NBC amerikai tévé péntek esti híradója közölte névtelen tisztségviselőkre hivatkozva, aki elmesélte, a beszélgetésükben azzal dicsekedtek, miként okozták a repülőgép lezuhanását.

Az amerikai hírszerzés egy olyan Sínai-félszigeti csoport üzenetét is elfogta még a légi katasztrófa előtt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val, és ebben az üzenetben az áll, hogy “valami nagy dolog fog történni a térségben” – számolt be róla az NBC. A CNN amerikai hírtévé szerint az IÁ nyilvánosságra hozott egy olyan videofelvételt, amelyen a szervezet állítása szerint több vezetőjük látható Aleppó szíriai városban, miközben gratulálnak a katasztrófa után Sínai-félszigeti szövetségeseiknek.

A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelművé teszik, pokolgép okozta az egy hete Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófáját. Az AFP francia hírügynökség és a France2 közszolgálati televízió kairói tudósítója pedig megerősítette pénteken, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép fekete dobozainak vizsgálata, összevetve a szerencsétlenség helyszínen talált nyomokkal, valamint a nyomozók tapasztalataival, “nyomatékosan alátámasztja” azt a feltételezést, hogy merénylet történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik