Nagyvilág

Megkönyörült az ISIS 37 kereszténynek

Háromtuctanyi keresztény túszt engedett el az Iszlám Állam, vélhetően törzsi vezetők közbenjárására.

Az Iszlám Állam (IÁ) szabadon engedett 37 idős asszír keresztény túszt, akiket még februárban rabolt el Haszaké tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A londoni székhelyű ellenzéki csoport szerint az idős keresztények szabadon bocsátását helyi arab törzsek elöljáróinak sikerült elérni. Az Asszír Emberi Jogi Hálózat (AHRN) nevű szervezet közölte, a szabadon bocsátott túszok visszatértek az északkeleti Tell-Tamer városába, és jól vannak. A szabadon engedettek között 27 nő van.

Egy haszakéi asszír szervezet pedig arról számolt be, hogy a jövő hét elején reményeik szerint újabb keresztény túszokat enged el az IÁ.

A dzsihadisták februárban több mint 220 asszír keresztényt raboltak el Haszakében, közülük még 124-en vannak a szervezet fogságában. Az IÁ októberben három asszír foglyát kivégezte, de másokat tárgyalások után szabadon bocsátott. A polgárháború előtti 23 millió fős szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik