Nagyvilág

Kolontár megúszta ehhez képest

Egy hatszáz fős falut teljesen elsodort a több millió köbméter iszap, amikor Brazíliában átszakadt egy zagytározó gátja. Sok lehet a halott, egyre több az eltűnt.

Tíz embert még mindig nem találnak a brazíliai Mariana város mellett, egy erdei faluban, amit egy brazil bánya zagytározójának gátszakadása mosott el. A 2010-es ajkai katasztrófához hasonló történt itt is, Minas Gerais államban, a kormányzó az állam legszörnyűbb környezeti katasztrófájának nevezte az esetet.

A falu tíz eltűnt lakója mellett a Reuters szerint 13 bányászt is keresnek, egy ember pedig biztosan meghalt. Duarte Júnior, Mariana polgármestere szerint nőni fog az eltűntek száma.

AFP PHOTO /  CHRISTOPHE SIMON
AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON

A 600 fős Bento Rodrigues falut csütörtökön sodorta el az ár, amikor a bányászat iszapos mellékterméke falként zúdult a völgybéli községre. Még a 80 kilométerrel lejjebb fekvő településeket is érintette a 60 millió köbméternyi mocsok.

A tározót fenntartó Samarco bányacég vezetője elmondta, szerintük egy földrengés repeszthette meg a gátat. Erre még nincs bizonyíték. A Samarco egyelőre nem akarja újraindítani a vasércbányát, amiből évi 30 millió tonna fémet nyernek ki.

A Samarco tulajdonosai, a BHP Billiton és a Vale nagy gondban lehetnek, ugyanis eleve alacsony a vasérc világpiaci ára, de a környezeti károk elhárítása és kezelése egy évi teljes bevételt is felemészthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik