Nagyvilág

Megalázó terhességteszt: tanárok fogdossák a diáklányokat

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint ők a decemberben véget érő tanév záróvizsgáit sem tehetik le. Az AI szerint a nyugat-afrikai ország kormánya még áprilisban döntött erről azzal az indokkal, hogy “rossz befolyással” vannak másokra.

A rendelet óta a tanárok megalázó testi ellenőrzéseknek vetik alá a diákokat – állítja az AI. A jogvédőknek egy 18 éves lány azt mondta, hogy a diáklányok melleit, hasát nyomkodják, hogy megállapítsák, terhesek-e vagy nem. Többeket terhességi vizsgálatra is köteleznek.

Civil szervezetek nyomására a terhes diáklányoknak külön oktatást tartanak, de az államilag elismert vizsgákat nem tehetik le. Sierra Leonéban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint 14 ezer ebolavírus fertőzést regisztráltak a korábban kitört járvány alatt.

2014 közepén az ország iskoláit tíz hónapra bezárták, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét. Ez alatt az AI információ szerint erőteljesen megnőtt a terhességek száma a fiatalkorúak körében. Több fiatal lány szexuális bűncselekmény eredményeként esett teherbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik