Nagyvilág

Felszállás előtt kerülhetett bomba az orosz gépre, Washington szigorúbb ellenőrzést akar

Brit szakértők szerint felszállás előtt csempészhették a bombát a szombaton, Egyiptomban lezuhant orosz gép poggyászterébe. A robbanószerkezetet egy bőröndbe vagy azok tetejére tehette egy, a csomagtérbe bejáratos személy – írja a BBC. Az információt a Sínai-félsziget iszlamista katonai egységeinek lehallgatásával szerezték, ugyanakkor a szakértők továbbra sem tudják kizárni, hogy műszaki hiba okozta a 227 életet követelő légi katasztrófát. Utóbbi lehetőség valószínűsége egyre csökken. Az egyiptomi belföldi és orosz gépek még használják a sarm-es-sejki repteret, a legtöbb légitársaság azonban felfüggesztette járatait.

Washington merényletet valószínűsít és szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetését szorgalmazza. Az ABC amerikai hírtelevízió helyi idő szerint csütörtökön számolt be Washington kéréséről, amely bizonyos, az Egyesült Államokkal közvetlen összeköttetésben lévő repülőtereket érintene. A védelmi minisztérium fontolóra vette a poggyászok ellenőrzésének szigorítását is az amerikai repülőtereken – ismertette az ABC a légügyi hatóságok és a kormány képviselőire hivatkozva.

Barack Obama: az Iszlám Állam állhat a katasztrófa mögött

Barack Obama egy csütörtöki interjúban a pokolgépes támadást nevezte meg a Sínai-félszigeten múlt hétvégén történt légi katasztrófa lehetséges okának. Az amerikai biztonsági hatóságok képviselői szerint valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam (IÁ) áll a katasztrófa mögött. A dzsihadista szervezet egyiptomi ága órákkal a baleset után egyébként magára is vállalta az utasszállítóval történteket.

A brit kormány is egyre valószínűbbnek tartja azt a forgatókönyvet, hogy az orosz repülőgép lezuhanásához egy robbanószerkezet vezetett. A polgári repülésért felelős egyiptomi miniszter ugyanakkor csütörtökön azt közölte, hogy az orosz utasszállító Sínai-félszigeti tragédiáját vizsgáló nyomozók egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy robbanás okozta a katasztrófát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a BBC brit közszolgálati adónak csütörtökön adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy kizárólag a légi katasztrófát vizsgáló szakemberek állapíthatják meg a tragédia okát, minden más feltételezés csupán találgatás vagy ellenőrizetlen információ.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. 224 ember vesztette életét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik