Nagyvilág

A kanadai kormány több mint fele nem esküdött Istenre

Az újonnan megválasztott kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau 30 fős kabinetje nemcsak azzal került a hírekbe, hogy a tagok fele nő, hárman a szikh kisebbséghez tartoznak, ketten pedig őslakosok, hanem a kormánytagok valláshoz fűződő viszonyával is. Történt ugyanis, hogy hivatalba lépésük eskütételén 16 kanadai miniszter nem mondta el az Istenre vonatkozó passzust – számolt be a Quartz.

A portál szerint a miniszterek többféle szöveget is mondhatnak, viszont az eredeti hivatali eskü tartalmazza az “esküszöm” szót és az “Isten engem úgy segéljen!” kitételt. Az eskü helyett azonban úgynevezett “megerősítést” is tehetnek, ilyenkor az “esküszöm” helyett a “kijelentem” szót használják és elhagyhatják az Istenre vonatkozó mondatot.

Bár arra vonatkozó adatok nincsenek, hogy a Trudeau-kormány kevésbé vallásos lenne, mint a korábbi kabinetek, a nagy számból arra lehet következtetni, hogy olyan tagok sem esküdtek Istenre, akik egyébként vallásosnak tartják magukat.

Az angolszász világban egyébként nagyon változó, hogy tartalmaz-e vallásos vonatkozású részt a hivatalba lépési eskü szövege. Az Egyesült Államokban például nem kötelező hozzátenni, hogy “Isten engem úgy segéljen!”, az elnökök hagyományosan mégis kijelentik ezt a beiktatásukon. A briteknél ezzel szemben hivatalosan is szerepel a kitétel a szövegben, mégis a nyíltan vallásos politikusok bírálatok kereszttüzébe kerülhetnek.

Formálisan Magyarországon sincs a beiktatási eskü szövegében a vallásos passzus, de legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő is Isten segítségét kérte hivatal betöltéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik