Nagyvilág

Robbanóanyag nyomait keresik a lezuhant gép roncsain az oroszok

Ennek ellenére óvtak attól, hogy bárki fejtegetésbe bocsátkozzon a katasztrófa okairól, a britek és amerikaiak nyilatkozatait is visszautasították.

Az orosz mentőcsapatok moszkvai idő szerint csütörtökön este tíz óráig befejezik a holttestek keresését a Sínai-félszigeten – közölte Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere. 40 négyzetkilométeres területet fésülnek át, ahol a szombaton lezuhant utasszállító gép roncsai szóródtak szét. Eddig 140 holttestet szállítottak el a helyszínről – írja tudósításában az AP hírügynökség.

Egyiptom szerint várhattak volna

Az orosz szövetségi közlekedési ügynökség közölte: a Kogalimavia-Metrojet légitársaság felfüggesztette Airbus A321 típusú gépeinek repülését. A vállalat flottájában négy ilyen gép van. A társaság kizárta, hogy pilótáik hibáztak vagy műszaki hiba okozta volna a katasztrófát, de az orosz hivatalos szervek továbbra is tartózkodnak attól, hogy konkrét megállapításokról beszéljenek. Ugyanakkor brit és amerikai tisztségviselők már arról beszélnek, hogy robbanószerkezetre utaló jelek merültek fel.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője ugyanakkor elutasította a britek feltételezését, azt mondta: nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem, de a bombatámadás lehetőségének hangsúlyozása színtiszta spekuláció. Egyiptom részéről már az ókori műemlékek minisztere is megszólalt az ügyben: Mamdouh Eldamaty egy avatóünnepségen azt mondta, a szombati katasztrófa baleset volt, nem terrorcselekmény. Az egyiptomi elnök szóvivője pedig kijelentette: az Egyesült Államoknak és a briteknek meg kellett volna várniuk a vizsgálatok eredményét.

Péntektől kezdhetik hazahordani a briteket

Ennek ellenére a nap folyamán Alekszander Neradko, az orosz szövetségi légi irányítási hatóság vezetője bejelentette: a szakértők robbanóanyag nyomait is keresik a lezuhant gép roncsain. Ugyanakkor óvott attól, hogy bárki feltételezésekbe bocsátkozzon a katasztrófa okairól és kijelentette: a nyomozók minden lehetőséget számításba vesznek, így egy esetleges terrortámadást is.

Több ország is felfüggesztette az egyiptomi Sharm el-Sheikh-ből közlekedő repülőjáratokat, mások mellett britek ezrei rekedtek az üdülőterületen. A brit külügyminiszter közölte: pénteken kezdhetik el az ott ragadt emberek hazaszállítását, miután a Nagy-Britanniából küldött brit biztonsági szakemberek átvizsgálják a repülőteret.

Az egyiptomi polgári repülési miniszter szerint ugyanakkor országa repülőterei megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak, biztonsági téren is. Hossam Kamal elmondta: csütörtökön is 23 gép érkezik Sharm-el-Sheikh-be Oroszországból, nyolc gép Ukrajnából, három pedig Olaszországból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik