Nagyvilág

Navracsics szerint válaszút előtt áll Európa

Fontos pillanatnak lehetünk szemtanúi Európában, mert az európai integráció választóponthoz érkezett – mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics Tibor szerint ha Európa tovább akar lépni, szolidáris közösségre van szükség, mert nem tudja működtetni az intézményeket az azok mögött megjelenő közösség nélkül. Amennyiben nem jön létre egy európai közösség, akkor az intézményrendszert vissza kell bontani a tagállami érdekek mentén nemzetállami együttműködésre.

Egy európai közösség létrejöttének és definiálásának csak akkor van értelme, ha a közösségekről nem úgy gondolkodunk, mint egymást kizáró kategóriákról

– mutatott rá a politikus mondta a politikus Révkomáromban Csáky Pállal közösen tartott előadásán a Selye János Egyetemen.

Navracsics Tibor szerint az európai közösség épülése fontos pillanatának lehetünk tanúi, hiszen olyan politikai témák jelenek meg, melyek már nemcsak egy-egy nemzet sajátjai, hanem az egész Európai Unió politikai témái.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője Európa és a nemzeti identitás című előadásában kifejtette, hogy a Selye János Egyetem legfontosabb szerepe egy olyan felvidéki magyar értelmiség kinevelése, amely megvalósítja majd a magyar kisebbség felemelését.

A politikus úgy vélte, hogy

a szlovákiai magyar értelmiség állapota nem valami jó. Egyrészt számban gyenge, egy része egy kissé szervilis, azaz vállveregetésre vár, illetve gyenge a magyar közbeszéd.

A hallgatóság köréből azt kérdezték az MKP EP-képviselőjétől, hogy a migránsválság ügyében képviselt hasonló szlovák és magyar álláspont elhozhatja-e a két ország közeledését más területeken is.

Csáky Pál rámutatott, hogy felmérések szerint Szlovákia polgárainak közel 86 százaléka egyetért azokkal a lépésekkel, amelyeket a magyar kormány a migránsok okozta válság kezelésére tett.

“A szlovák kormány bemérte ezt. Ne felejtsük el, hogy márciusban valószínűleg választások lesznek Szlovákiában. Ficóék ezt a témát valószínűleg felhasználják a kampányban, úgy állítva be magukat, hogy ők azok, akik Szlovákia érdekeit védik” – tette hozzá a politikus.

Csáky szerint a kelet-európai politikusok rákényszerültek arra, hogy reális problémákra reális válaszokat adjanak. A magyar kormány számos kommunikációs és egyéb hibát vétett, de egészében véve a válaszai realistábbak – vélekedett.

“Úgy gondolom – mondta -, hogy a migránsválságban Európa keleti fele jobban teljesít, mint Európa nyugati fele”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik