Nagyvilág

Meglepő dolgot mondott a kanadai miniszterelnök a nemek egyenlőségéről

Justin Trudeau kormányában ugyanannyi nő van, mint férfi.

Kanada történelmében most fordul elő elsőként, hogy ugyanannyi nő van a kormányban, mint férfi. Szerdán megtartották az új miniszterelnök, Justin Trudeau beiktatását, miután a liberális politikus pártja abszolút többséget kapott tíz évi konzervatív uralom után. Nemcsak a kampánygyűléseken, hanem most is állta a sarat, amikor tömegek szelfiztek vele, a Quartz szerint azonban a legemlékezetesebb jelenet a beiktatás utáni sajtótájékoztatón történt.

Az egyik újságíró azt kérdezte Trudeau-tól, miért volt fontos számára az, hogy egyenlő legyen a nemek megoszlása kormányában. Trudeau nem gondolkodott sokat a válaszon, hanem kibökte:

azért, mert 2015 van.

A kormányfő egyébként büszke feministának vallja magát, egy interjúban elmondta: olyan neveltetést kapott, ami arra tanította, hogy tisztelni és védelmezni kell mindenki jogait.

Nemrég Orbán Viktor viszont arról beszélt, hogy a magyar kormányban azért nincs egyetlen női miniszter sem, mert a politikai támadások miatt szerinte nem a nőknek való a politika első vonala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik