Nagyvilág

Amnesty: emberek eltüntetéséből szedi meg magát az Aszad-rezsim

A kétségbeesett családtagok mindenüket odaadják, hogy megtudjanak valamit elveszett szeretteikről. Az ENSZ csak szavakkal bírálja a bűntettet, az oroszok bűnrészesek – közölte az emberi jogi szervezet.

A Bassár el-Aszad vezette szír kormány szövevényes feketepiacon keresztül húz hasznot emberek erőszakos elrablásából – írja jelentésében az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet szerint a pénzszerzés érdekében a szeretteik után kutató családtagok kétségbeesését használja ki az állam.

Az Aszad-rezsim nagyban támaszkodik a bűnös pénzekre

A kormány által elkövetett „erőszakos eltüntetések” a civil lakosság ellen irányuló, hideg fejjel kiszámított, kiterjedt támadás részei – közölte Philip Luther, a szervezet közel-keleti igazgatója. A pontosan megtervezett hadjárat célja a terror kiterjesztése, és az ellenállás elfojtása – mondta. Az eltűntek között vannak tüntetők, emberi jogi aktivisták, újságírók, orvosok, humanitárius dolgozók és köznapi emberek, akiket a kormányhoz való hűtlenséggel vádolnak, vagy épp csak arra használja fel elrablásukat az Aszad-rezsim, hogy valamely rokonukat kézre kerítsék.

A Szíriai Emberi Jogi Hálózat 2011 óta  legalább 65 ezer ember, ebből 58 ezer civil eltűnését regisztrálta. Az elrabolt embereket túlzsúfolt zárkákban tartják fogva, a világtól elzárva. A kínzás, kezeletlen betegségek, törvénytelen kivégzések következtében sokan meghalnak.

Eközben közvetítők tőbb tízezer dollárig terjedő összegekkel húzzák le a kétségbeesett családtagokat, akik szeretteik hollétéről szeretnének valamit megtudni. Ezek a pénzek már szervesen beépültek a gazdaságba, az Aszad-rezsim már nagyban támaszkodik ezekre a pénzekre. Vannak családok, akik eladták vagyontárgyaikat, feláldozták az egész életükben összespórolt pénzt, hogy kifizessék a kenőpénzeket. Van, aki több mint 150 ezer dollár kölcsönt vett fel, hogy megtudjon valamit a testvéreiről, de hiába.

Irán és Oroszország nem moshatja le magáról a gyalázatot

A jelentés figyelmeztet: bár bizonyos országok és az ENSZ is elítélték az ilyen eseteket, bíráló szavaknál sokkal többre lenne szükség. Tavaly februárban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta azt a határozatot, ami az ilyen cselekmények beszüntetését követeli Szíriában, de eddig senki nem ellenőrizte a végrehajtást. Az Amnesty International szerint az ügyet azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala elé kellene utalni, és olyan célzott szankciókat bevezetni, mint például a számlák befagyasztása.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a szír kormányt támogató államok, mint Irán és Oroszország, nem moshatják le magukról azt a gyalázatot, hogy támogatásukkal történnek meg a nagy tömegekkel szemben elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik