2722484 10/21/2015 October 20, 2015. President Vladimir Putin, right, and President of Syria Bashar al-Assad at a meeting at the Kremlin. Alexei Druzhinin/RIA Novosti
Külföld

Amnesty: emberek eltüntetéséből szedi meg magát az Aszad-rezsim

24.hu
24.hu

2015. 11. 05. 08:16

A kétségbeesett családtagok mindenüket odaadják, hogy megtudjanak valamit elveszett szeretteikről. Az ENSZ csak szavakkal bírálja a bűntettet, az oroszok bűnrészesek – közölte az emberi jogi szervezet.

A Bassár el-Aszad vezette szír kormány szövevényes feketepiacon keresztül húz hasznot emberek erőszakos elrablásából – írja jelentésében az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet szerint a pénzszerzés érdekében a szeretteik után kutató családtagok kétségbeesését használja ki az állam.

Az Aszad-rezsim nagyban támaszkodik a bűnös pénzekre

A kormány által elkövetett „erőszakos eltüntetések” a civil lakosság ellen irányuló, hideg fejjel kiszámított, kiterjedt támadás részei – közölte Philip Luther, a szervezet közel-keleti igazgatója. A pontosan megtervezett hadjárat célja a terror kiterjesztése, és az ellenállás elfojtása – mondta. Az eltűntek között vannak tüntetők, emberi jogi aktivisták, újságírók, orvosok, humanitárius dolgozók és köznapi emberek, akiket a kormányhoz való hűtlenséggel vádolnak, vagy épp csak arra használja fel elrablásukat az Aszad-rezsim, hogy valamely rokonukat kézre kerítsék.

A Szíriai Emberi Jogi Hálózat 2011 óta  legalább 65 ezer ember, ebből 58 ezer civil eltűnését regisztrálta. Az elrabolt embereket túlzsúfolt zárkákban tartják fogva, a világtól elzárva. A kínzás, kezeletlen betegségek, törvénytelen kivégzések következtében sokan meghalnak.

Eközben közvetítők tőbb tízezer dollárig terjedő összegekkel húzzák le a kétségbeesett családtagokat, akik szeretteik hollétéről szeretnének valamit megtudni. Ezek a pénzek már szervesen beépültek a gazdaságba, az Aszad-rezsim már nagyban támaszkodik ezekre a pénzekre. Vannak családok, akik eladták vagyontárgyaikat, feláldozták az egész életükben összespórolt pénzt, hogy kifizessék a kenőpénzeket. Van, aki több mint 150 ezer dollár kölcsönt vett fel, hogy megtudjon valamit a testvéreiről, de hiába.

Irán és Oroszország nem moshatja le magáról a gyalázatot

A jelentés figyelmeztet: bár bizonyos országok és az ENSZ is elítélték az ilyen eseteket, bíráló szavaknál sokkal többre lenne szükség. Tavaly februárban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta azt a határozatot, ami az ilyen cselekmények beszüntetését követeli Szíriában, de eddig senki nem ellenőrizte a végrehajtást. Az Amnesty International szerint az ügyet azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala elé kellene utalni, és olyan célzott szankciókat bevezetni, mint például a számlák befagyasztása.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a szír kormányt támogató államok, mint Irán és Oroszország, nem moshatják le magukról azt a gyalázatot, hogy támogatásukkal történnek meg a nagy tömegekkel szemben elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.