marihuána (Array)
Külföld

A mexikói legfelsőbb bíróság ítélete zöld utat adott a marihuána legalizálásának

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 05. 10:10

A mexikói legfelsőbb bíróság egy történelmi jelentőségű ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó és nem védi az egészséghez való jogot, ellenben korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét. A testület szerdán meghozott döntésével négy mexikói felperes számára jóváhagyta a marihuána élvezeti célból történő fogyasztását és termesztését, és ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a szer legalizálásának. Mexikóban jelenleg kis mennyiségben engedélyezett a marihuána birtoklása, tilos viszont a fogyasztása és a termesztése.

“A teljes tilalom túlzó és nem védi az egészséghez való jogot” – szögezte le Olga Sánchez Cordero bírónő. “A (marihuána) fogyasztását engedélyezni kellene, szem előtt tartva a szabad személyiség kibontakozásához való jogot” – hangsúlyozta.

Az ítélet ugyan most csak négy felperesnek szólt, de precedensértékű lehet a jövőbeli joggyakorlatot tekintve. A legfelsőbb bírósághoz azután fordultak a Toleráns és Felelős Személyes Fogyasztás Mexikói Társasága (Smart) nevű csoport tagjai, hogy az egészségügyi hatóságok megtagadták tőlük a marihuána élvezeti célból történő termesztését és fogyasztását.

Egy vita kezdete lehet, nem a legalizációé

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Twitter-üzenetében jelezte, hogy a kormány tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntését, ez azonban nem azt jelenti, hogy Mexikó legalizálni fogja a marihuánát. Az ítélettel viszont kezdetét veheti egy vita a kábítószer-fogyasztás megakadályozásának hatékonyabb szabályozásáról – tette hozzá. “Nem termeszthet mostantól minden polgár marihuánát” – hangsúlyozta Eduardo Sánchez kormányszóvivő. Humberto Castillos, a szövetségi kormány főjogásza azt hangsúlyozta az ítélettel kapcsolatban, hogy egyedi esetről van szó, tehát továbbra is bűncselekménynek minősül a marihuána termesztése, még saját felhasználásra is.

Latin-Amerikában eddig nem igazán bizonyult hatékonynak az Egyesült Államok által régóta megkövetelt szigorú drogellenes politika. Mexikó évek óta szenved a biztonsági erők és kartellek közötti véres drogháborútól, amelynek már tízezrek estek áldozatául.

Latin-Amerika számos politikusa követel irányváltást a drogpolitika terén, főleg hogy az Egyesült Államok több szövetségi államában már engedélyezték a marihuána fogyasztását. Uruguay 2013-ban a világon először legalizálta a marihuána termesztését és értékesítését állami felügyelet alatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.