Nagyvilág

Videón a lezuhant orosz gép füstölő roncsai

Az orosz nyelvű Life News töltötte fel azt a videót, amelyen az Egyiptomból Szentpétervárra tartó, tisztázatlan körülmények között lezuhant utasszállító roncsai láthatóak, mindössze két órával a tragédia után.

Ahogyan ma beszámoltunk róla, egyiptomi lapértesülések szerint robbanás történhetett az Airbus hajtóművében. Az újság szerint a fekete dobozok adatait már kedden letöltötték, az egyiptomi és orosz főügyészből, valamint az egyiptomi, orosz, francia és ír szakértőkből álló kutatócsoport pedig még éjjel megvizsgálta az eredményeket.

“Fulladjatok bele a haragotokba!”

Az Iszlám Állam radikális terrorszervezet egyiptomi ága szerdán fenyegető hangvételű felvételt jelentetett meg, amelyben megerősítette, hogy a dzsihadista milícia okozta a légi katasztrófát. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) arra emlékeztetett, hogy állítólagos tettét az iszlám naptár szerint egy évvel azután hajtotta végre, hogy hűségesküt tett az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak.

A Mi szedtük le az égről, fulladjatok bele haragotokba! címmel megjelent hangfelvételen névtelenül beszélő szélsőséges a “kételkedőkhöz” szólva kijelentette:

nem kötelességünk felfedni, hogy miként okoztuk (a repülő) lezuhanását! (…) Vizsgáljátok meg a roncsdarabokat, elemezzétek ki fekete dobozaitokat, rukkoljatok elő elméleteitekkel és tapasztalataitokkal, és bizonyítsátok be, hogy nem mi szedtük le az égről, illetve, hogy miként zuhant le.

Hozzátette: a Vilájat Színáa akkor fogja felfedni a repülőgép leszedésének módját, “amikor akarja, és ahogyan akarja”. A terrorcsoport a szombati tragédia után – nyolcórás késéssel ugyan, de – kiadott egy közleményt, amely szerint az orosz gépet “a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről”. Ezt a forgatókönyvet egyelőre a legtöbb szakértő kétségesnek tartja, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a dzsihadistáknak jelen ismeretek szerint birtokában lévő légelhárító rakéták hatósugara legfeljebb az orosz gép repülési magasságának feléig ér el.

A korábbi hangfelvételekről már ismert hangú, név nélkül szónokló dzsihadista a repülő elleni terrortámadás változatát megkérdőjelezőkhöz szólva többször kijelenti: “fulladjatok bele haragotokba!”

Tudjátok-e, hogy a repülőgép muharram (iszlám) hónap 17. napján zuhant le, és tudjátok-e, hogy ez megegyezik kalifánknak tett hűségeskünk évfordulójával?

– szegezte a hallgatóknak a kérdést. Szombaton kiadott első nyilatkozatában a Vilájat Színáa az Iszlám Állam ellen Szíriában folyó orosz légi hadjárattal indokolta állítólagos merényletét.  A nemzetközi erők Irak és Szíria területén folytatott terrorellenes hadműveletére utalva a szélsőséges azt mondta:

“az iszlám állama ellen lovaikkal és embereikkel hatalmas háborút indító rómaiak azt gondolták hogy a muzulmánok olyanok, mint mindenki más (…), de meglepődtek, amikor egy nemzettel találták magukat szemben, amely csak a túlvilágra törekszik, a halálért él, és a vért keresi”.

A római az IÁ nyelvezetében a nyugati, illetve többnyire keresztény lakosú államokat jelölő, történelmileg negatív töltetű kifejezés.
A most kiadott hangfelvétel egy sor fenyegetéssel zárul.

Olvasói sztorik