Külföld

Videón a lezuhant orosz gép füstölő roncsai

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 04. 16:29

Az orosz nyelvű Life News töltötte fel azt a videót, amelyen az Egyiptomból Szentpétervárra tartó, tisztázatlan körülmények között lezuhant utasszállító roncsai láthatóak, mindössze két órával a tragédia után.

Ahogyan ma beszámoltunk róla, egyiptomi lapértesülések szerint robbanás történhetett az Airbus hajtóművében. Az újság szerint a fekete dobozok adatait már kedden letöltötték, az egyiptomi és orosz főügyészből, valamint az egyiptomi, orosz, francia és ír szakértőkből álló kutatócsoport pedig még éjjel megvizsgálta az eredményeket.

“Fulladjatok bele a haragotokba!”

Az Iszlám Állam radikális terrorszervezet egyiptomi ága szerdán fenyegető hangvételű felvételt jelentetett meg, amelyben megerősítette, hogy a dzsihadista milícia okozta a légi katasztrófát. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) arra emlékeztetett, hogy állítólagos tettét az iszlám naptár szerint egy évvel azután hajtotta végre, hogy hűségesküt tett az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak.

A Mi szedtük le az égről, fulladjatok bele haragotokba! címmel megjelent hangfelvételen névtelenül beszélő szélsőséges a “kételkedőkhöz” szólva kijelentette:

nem kötelességünk felfedni, hogy miként okoztuk (a repülő) lezuhanását! (…) Vizsgáljátok meg a roncsdarabokat, elemezzétek ki fekete dobozaitokat, rukkoljatok elő elméleteitekkel és tapasztalataitokkal, és bizonyítsátok be, hogy nem mi szedtük le az égről, illetve, hogy miként zuhant le.

Hozzátette: a Vilájat Színáa akkor fogja felfedni a repülőgép leszedésének módját, “amikor akarja, és ahogyan akarja”. A terrorcsoport a szombati tragédia után – nyolcórás késéssel ugyan, de – kiadott egy közleményt, amely szerint az orosz gépet “a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről”. Ezt a forgatókönyvet egyelőre a legtöbb szakértő kétségesnek tartja, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a dzsihadistáknak jelen ismeretek szerint birtokában lévő légelhárító rakéták hatósugara legfeljebb az orosz gép repülési magasságának feléig ér el.

A korábbi hangfelvételekről már ismert hangú, név nélkül szónokló dzsihadista a repülő elleni terrortámadás változatát megkérdőjelezőkhöz szólva többször kijelenti: “fulladjatok bele haragotokba!”

Tudjátok-e, hogy a repülőgép muharram (iszlám) hónap 17. napján zuhant le, és tudjátok-e, hogy ez megegyezik kalifánknak tett hűségeskünk évfordulójával?

– szegezte a hallgatóknak a kérdést. Szombaton kiadott első nyilatkozatában a Vilájat Színáa az Iszlám Állam ellen Szíriában folyó orosz légi hadjárattal indokolta állítólagos merényletét.  A nemzetközi erők Irak és Szíria területén folytatott terrorellenes hadműveletére utalva a szélsőséges azt mondta:

“az iszlám állama ellen lovaikkal és embereikkel hatalmas háborút indító rómaiak azt gondolták hogy a muzulmánok olyanok, mint mindenki más (…), de meglepődtek, amikor egy nemzettel találták magukat szemben, amely csak a túlvilágra törekszik, a halálért él, és a vért keresi”.

A római az IÁ nyelvezetében a nyugati, illetve többnyire keresztény lakosú államokat jelölő, történelmileg negatív töltetű kifejezés.
A most kiadott hangfelvétel egy sor fenyegetéssel zárul.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.