Nagyvilág

Szögesdrótot vásárol Szlovénia

Egyes lapok szerint már megrendelték, mások szerint már meg is érkezett. Szlovénia gyanús, hogy kerítést fog építeni a horvát határon.

A szlovén kormány már megrendelte a szögesdrótot, amivel meg akarja védeni déli, horvát határát egy ellenőrizetlen migránsáradattal szemben – írták a vezető szlovén napilapok szerdán.

A ljubljanai Delo napilap szerint a kormány Lengyelországból “nagyobb mennyiségű szögesdrótot” rendelt, aminek napokon belül meg kell érkeznie Szlovéniába, és amivel a kormány a szlovén-horvát zöldhatár egyes részeit akarja megerősíteni, hogy megakadályozza a migránsok ellenőrizetlen beáramlását. A lap meg nem nevezett forrásra hivatkozott, megjegyezve, hogy a kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt.

Mégis/máris megvásárolták?

A Dnevnik szlovén napilap a Delótól eltérően arról írt, hogy a kormány már “megvásárolta a drótot”, így az bármikor felhasználható. A drót vásárlását közbeszerzési pályázat kiírása nélkül, a gazdasági és idegenforgalmi minisztérium bonyolította le. A lapok arról is cikkeztek, hogy a kerítéshez szükséges anyag egy részét Szlovénia Magyarországtól vásárolta meg, miután az már lezárta horvát és szerb határát, és túladott az építésből megmaradt anyagon.

A nagyobb mennyiségű kerítésdrót és fizikai akadály vásárlásának szándékáról először a Slovenske Novice bulvárlap írt két hete. A hírre a kormány akkor sem reagált, noha többször is kinyilvánította, hogy “a falak Európája ellen van”.

Hát az attól függ

Karl Erjavec külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Ljubljana tervez-e kerítést építeni horvát határán, válaszul megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Szlovéniának ugyanúgy kell reagálnia, mint azt Németország és Ausztria teszi. Hozzátette, “nincs kizárva a kerítés építése sem. Minden eshetőségre felkészültünk, és folyamatosan kapcsolatban állunk Németországgal és Ausztriával. Minden az ő lépéseiktől függ” – tette hozzá a miniszter.

Roham a Balkánon

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 139 608 bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdára virradóra újabb 1211 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

A horvát belügy legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb határ lezárása óta Horvátországban közel 320 ezer migránst vettek nyilvántartásba, többségük Bapska körzetében lépte át a szerb-horvát határt. Kedden 21 óráig 5573 migráns érkezett Horvátországba, akiket már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül a szlovéniai Dobovára szállítottak a horvát hatóságok – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik