Nagyvilág

Amerikai tisztviselők: négyezer főre nőtt az orosz katonai jelenlét Szíriában

Az orosz légicsapások szeptember végi megkezdése óta a kétszeresére, négyezer főre nőtt a Szíriában állomásoztatott orosz erők létszáma, ugyanakkor az oroszok által támogatott szíriai kormányerők ennek dacára sem tudtak jelentősebb előrelépéseket elérni a harctéren – közölték amerikai biztonsági tisztségviselők és független elemzők szerdán.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint szeptember 30-án, a légi támadások megkezdésekor mintegy kétezer orosz katona tartózkodott Szíriában, ahol egyébként az uralkodó Aszad-család szövetségesének számító Moszkva évtizedek óta állomásoztat erőket. Szeptember vége óta az orosz erők létszáma duplájára nőtt, és az általuk használt bázisok száma is növekedett. Az oroszok harctéri veszteségeket is szenvedtek, bár ennek pontos számáról nincsenek információi Washingtonnak – közölte három, az amerikai hírszerzési jelentésekre rálátó forrás a Reuters-szel.

Egyre többen, egyre kevesebb sikerrel

Egy amerikai forrás szerint az oroszok jelenleg négy bázisról bombáznak Szíriában, és a létesítmények környékére számos nagy hatótávolságú tüzérségi üteget telepítettek. Victoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár pedig azt mondta egy szerdai kongresszusi meghallgatáson, hogy Oroszország tüzérséget és más szárazföldi egységeket telepít Hama és Homsz tartományban. Ezen tartományok döntően a Nyugat által mérsékeltnek tartott felkelők kezében vannak.

Mindazonáltal a Reuters forrásai, illetve a hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a szíriai kormányerők az orosz támogatás ellenére sem tudtak jelentős sikereket elérni közelmúltbeli offenzívájuk során. Ennek elsődleges oka, hogy sok harckocsit és más páncélos járművet vesztettek, amelyeket a felkelők amerikai gyártmányú, TOW típusú páncéltörő rakétával lőttek ki. Ezekből az utóbbi hetekben Szaúd-Arábia több százat bocsátott a Szíriai Szabad Hadsereg nevű mérsékelt felkelőcsoport rendelkezésére.

Az orosz külügyminisztérium és a védelmi minisztérium nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit. A Kreml korábban azt közölte, hogy nem harcolnak szárazföldön orosz katonák Szíriában, de tanácsadóként segítik a kormányerőket, illetve ellátják az ottani orosz bázisok védelmét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik