Nagyvilág

A lezuhant orosz repülőről rajzolt karikatúrát egy dél-koreai lap

Karikatúrát közölt egy dél-koreai lap az orosz utasszállító sínai-félszigeti katasztrófájáról: a gúnyrajz azt figurázza ki, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állítása szerint fegyveresei lőtték le a gépet.

Bár a The Korea Timesban megjelent rajz nem magán a tragédián tréfálkozik, a TASZSZ hírügynökség jelentésében botrányosnak, Moszkva szöuli nagykövetsége pedig sértőnek minősítette.

A lap internetes oldalán megjelent karikatúrán a géproncs látható, felette pedig a halált jelképező kaszás áll, palástján a Sors felirat látható. A roncs felett keselyű repül, robbanóanyaggal megpakolt mellény van rajta, egyik szárnyában géppisztolyt tart, és közben azt rikácsolja: “Én tettem! Én tettem!”. Az alatta lévő felirat szerint a madár a Sínai-félsziget iszlamista fegyvereseit jelképezi.

lezuhant orosz gép

Amikor valaki a maga érdemének tulajdonítja a te cselekedetedet, olvasható a gúnyrajzot magyarázó feliraton.

Alekszandr Timonyin, Moszkva szöuli nagykövete szerint a karikatúra sértő Oroszországra nézve. A diplomata közleményében felhívja a figyelmet arra: nem ez az első eset, hogy az angol nyelvű dél-koreai sajtóban “ostoba” karikatúrák jelennek meg az Oroszország számára tragikus eseményekről.

A TASZSZ felidézte, hogy ugyanez a lap 2010-ben világraszóló botrányt okozott egy karikatúrával, amellyel meggyalázta a moszkvai metróban történt, negyven ember halálát okozó terrorcselekmények áldozatainak emlékét.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) a tragédia után közleményt adott ki, azt állítva, hogy a gépet “a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről”. A legtöbb szakértő ezt azonban valószínűtlennek tartja, mert a dzsihadistáknak aligha vannak olyan föld-levegő rakétái, amelyek el tudnának érni 9 ezer méteres magasságban repülő célpontokat.

A fekete dobozok adatainak kiértékeléséig mindazonáltal nem zárható ki, hogy a fedélzeten bomba robbant, sem az, hogy a gépet esetleg a földről kilőtt rakéta találta el, miután meghibásodás miatt alacsonyabbra ereszkedett.

(Korea Times, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik