Nagyvilág

Megőrült az éghajlat, sivatagra csapott le a hurrikán

Egészen a fejére állt az időjárás az Indiai-óceánon, jégeső, 240 km/órás szél és több évnyi csapadék jellemzi a Chapala ciklont. Eddig egy halottról és 200 sérültről tudni, de még most jön a java.

Ritka jelenség zajlik most a közel-keleti, sivatagos Jemenben: trópusi ciklon söpör keresztül az országon – írja a BBC. A Chapala névre keresztelt ciklon kedden ért partot a polgárháborúban fuldokló állam déli partjainál. Az al-Kaida ellenőrzése alatt álló Mukalla kikötővárosa rögtön víz alá is került. Áldozatokról még nincs hír a kontinentális országrészben.

Vasárnap már hírek szóltak arról, hogy a Jemenhez tartozó egzotikus, félsivatagos szigeten, Szokotrán is súlyos károkat okozott a Chapala. Itt egy halottat és 200 sérültet biztos követelt a 240 kilométer per órás szél és a rengeteg eső. Mukalla környékén most 167 km/órás lökésekkel érkezett meg a hurrikán, ami évtizedek óta a legerősebb, amivel Jemennek meg kell küzdeni (ha az Atlanti-óceánon csapott volna le, durva, 4-es erejű hurrikán lenne).

A ciklon, ahogy elhagyja a meleg tengert, amiből nyeri az erejét, folyamatosan gyengül majd, de addig is robog tovább nyugat-északnyugati irányban, az Ádeni-öböl fölött. Addig is döbbenetes mennyiségű esőt ömleszt a száraz vidékre: 50 centiméter csapadékot várnak két nap alatt, ami az egész éves mennyiség tízszerese. Ez persze az esőhöz nem szokott tájakon villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozhat.

Mukallában az ettől való félelemben sokan menekültek a kórházba, miközben a város partmenti sétányát és házait tönkrevágta a vihar. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy ezer egészségügyi sátrat és üzemanyagot szállított korábban a térségbe. A ciklon két tartományt érinthet durván, 1,8 millióan laknak itt, sok ezren menekültként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik