Nagyvilág

Lezuhant orosz gép: már Szentpéterváron a földi maradványok és a személyes tárgyak

Egy nappal korábban egy másik repülőgép fedélzetén 140, más források szerint 144 holttestet vittek el az egyiptomi fővárosból az észak-oroszországi nagyvárosba.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, és a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. Az Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 tagú személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Nem érte külső behatás az orosz utasszállítót, és a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról – jelentette ki hétfőn Kairóban a gép feketedobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja. A neve elhallgatását kérő illetékes nem közölt további részleteket. (Mások szerint érte külső behatás, erről itt írtunk részletesen.)

Röviddel a szakértő nyilatkozata előtt Alekszandr Szmirnov, a Kogalymavia légitársaság vezérigazgató-helyettese moszkvai sajtótájékoztatóján kizárta annak a lehetőségét, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321-es repülőgépük katasztrófájához emberi vagy műszaki okok vezettek volna, szerinte csakis “külső behatás” miatt eshetett darabokra a gép már a levegőben.

A repülőgép kitűnő állapotban volt, hangsúlyozta Szmirnov, aki ugyancsak azt mondta, hogy a gép pilótája nem adott le vészjelzést.

Az ír légügyi hatóság (IAA) szóvivője eközben úgy nyilatkozott, hogy a repülőgép légialkalmassági bizonyítványához szükséges, évente esedékes vizsgálaton a jármű minősítései kielégítőnek bizonyultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik