Nagyvilág

Erdogan ismét nekiment a török Simicskának

Fethullah Gülen és követői egykor a kormánypárt legfontosabb szövetségesei voltak - a befolyásos hitszónok most száműzetésben él, híveit tucatjával tartóztatják le.

A török rendőrség kedden őrizetbe vett 35 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy puccsra készültek. Mindannyian az amerikai száműzetésben élő befolyásos hitszónok, Fethullah Gülen követői, akit Erdogan elnök személyes ellenségének tekint. A hírek szerint ezzel egy időben 18 tartományban razziáztak, magas rangú állami tisztviselőket és rendőröket is elvittek.

Gülen, valamint követői sokáig Recep Tayyip Erdogan elnök és az őt támogató Igazság és Fejlődés Pártja szövetségesének számítottak. Erdogan azonban megvádolta őket azzal, hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával, még kormányfőként meg akarták buktatni őt.

Az ügy odáig fajult, hogy múlt héten a török hatóságok állami felügyelet alá helyeztek 22 olyan céget, ami a Gülen érdekeltségébe tartozó Koza Ipek Holdinghoz tartozik. Ebben benne vannak a jelentősebb török ellenzéki médiumok is, melyek a választási kampány hajrájában, az állami felügyelet hatására hirtelen hangnemet váltottak és Erdogan mellé álltak.

Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes viszont tagadta, hogy a kormány korlátozná a sajtószabadságot, azt mondta: nincs nyomás a médián, de a törvények figyelmen kívül hagyása nem megengedhető. Akdogan arra reagált ezzel, hogy hétfőn a rendőrök egy újság két vezető munkatársát is őrizetbe vették, miután a lapban Erdogan pártjának győzelmét egy törökországi polgárháború kezdeteként értékelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik