Nagyvilág

Azt hitték, amerikai, bezárták a teheráni Halal KFC-t

Egy napot tudott működni a nem is amerikai KFC Teheránban, bezárták a hatóságok hamar. A keményvonalasok félnek a nyugat benyomulásától, pedig a Halal KFC török, nem jenki.

Egy nap telt csak el nyitás után, a hatóságok máris bezáratták a Halal KFC gyorséttermet az iráni fővárosban, Teheránban – írja a BBC. A rendőrség szerint nem voltak meg a kellő engedélyek, de gyanús, hogy az amerikai étteremlánccal való kapcsolat állhat a bezárás hátterében.

Abbász Pazuki, az étterem üzletvezetője is azt mondta, félreértés állhat a háttérben. “Mi a Halal KFC-ként ismert márka részei vagyunk, ami Törökországból jön. A muszlimokhoz tartozik és a célpiacai is a muszlim nemzetek” – mondta az étteremvezető. Hozzátette, a török KFC az amerikai KFC riválisa.

Ali Fazeli, az iráni kereskedelmi kamara elnöke is megerősítette, hogy ez a KFC nem az a KFC. Hozzátette, a legfelső vezető Ali Hamenei ajatollah útmutatása alapján nem nyílhat nyugati jellegű étterem az országban, ezt továbbra is betartják.

Az iráni média persze az amerikai befolyásnak tulajdonították a Halal KFC egységének megnyitását. Az iráni keményvonalasok attól tartanak, hogy a nyári atommegállapodás és a szankciók enyhülése után beözönlik a nyugati befektetés és befolyás a zárkózott síita államba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik