Nagyvilág

Titkos dokumentumokat szivárogtathatott, őrizetbe vették a vatikáni vezetőt

Vatikan-biboros(210x140)(1).jpg (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )
Vatikan-biboros(210x140)(1).jpg (vatikán, kereszt, bíboros, pápaválasztás, )

Titkos dokumentumok kiszivárogtatása miatt őrizetbe vettek két embert a Vatikánban – tudatta közleményében a katolikus egyház hétfőn. Federico Lombardi szentszéki szóvivő arról tájékoztatott, hogy a hétvégén őrizetbe vették Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát és egy olasz PR-szakembert, akik a vádak szerint bizalmas iratokat szivárogtattak ki két, még meg nem jelent könyvhöz.

Az olasz sajtóban “szexbombaként” jellemzett Francesca Chaouqui ugyanannak a gazdasági és közigazgatási bizottságnak volt a tagja, amelyet Lucio Ángel Vallejo Balda vezetett korábban, és amelybe éppen a spanyol egyházi vezető jelölte őt. A kérdéses bizottságot Ferenc pápa állította fel 2013-ban a Vatikán gazdasági és adminisztratív működésének átszervezése érdekében.

Az őrizetbe vételt több hónapos nyomozás előzte meg. Az olasz PR-szakembert hétfőn elengedték, miután beleegyezett, hogy együttműködik a hatóságokkal, ő szabadlábon védekezhet. Sajtóhírek szerint az 54 éves Vallejo Balda a római kúria legmagasabb rangú tisztségviselője, akit valaha őrizetbe vettek. Az őrizetbe vettek egyelőre nem szólaltak meg az ügyben. A történtekről beszámoló hírügynökségek szerint a gyanúsítottak által kiszivárogtatott iratok alapján írt könyvek szerdán fognak megjelenni Olaszországban, az egyiknek Gianluigi Nuzzi, a másiknak pedig Emiliano Fittipaldi a szerzője.

Vasárnap olyan hírek jelentek meg az olasz médiában, amelyek szerint a pápai állam csendőrsége lopás gyanújával nyomozást indított, miután kiderült, hogy a vatikáni hivatalokból bizalmas dokumentumokat tulajdonítottak el, valamint feltörték a Vatikán első számú könyvelőjének számítógépét. Az ügy a Vatileaks-botrányra emlékeztet: ez 2012-ben robbant ki, amikor a Vatikánból több bizalmas dokumentum az olasz sajtó kezébe került, többek között XVI. Benedek személyes levelezése is. A dokumentumokat Paolo Gabrieli, az egyházfő komornyikja tulajdonította el. Gabrielit a vatikáni bíróság másfél évre ítélte, de 2012 decemberében pápai kegyelemben részesült.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik