Nagyvilág

Egy napon belül véget érhet az orosz gép áldozatainak keresése

Egy katonai szakértő szerint a hírszerző ügynökségeknek feltűnt volna, ha a Sínai-félszigeten egy terrorszervezet le tud lőni egy 9 kilométer magasan közlekedő utasszállítót.

Egy napon belül véget érhet a szombaton lezuhant orosz gép áldozatainak keresése – jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztere. Vlagyimir Pucskov azt is közölte hétfőn, hogy a feketedobozok jó állapotban rendelkezésre állnak. Hétfőn hajnalban már megérkezett 144 utas holtteste Szentpétervárra, ahol megkezdték azonosításukat.

Oroszország több mint százfős mentő- és szakértői csapatot küldött a Sínai-félszigetre. A baleset körülményeinek kivizsgálásában oroszok és egyiptomiak mellett francia és német szakértők, valamint az Airbus munkatársai is részt vesznek.

A chartergépet üzemeltető légitársaság vezetője arról beszélt a sajtónak, hogy a katasztrófát külső behatás okozhatta, a műszaki hibát teljesen kizárják. A vizsgálatok rámutattak, hogy a becsapódás előtt a gép egy perc alatt 300 km/órát veszített sebességéből és 1,5 kilométerrel csökkent a magassága. A gép személyzete a katasztrófa előtt nem adott le vészjelzést és nem léptek kapcsolatba az egyiptomi légi irányítással sem.

Az orosz hatóságok a légitársaságnál óvatosabban fogalmaznak, egyelőre annyit közöltek, hogy a gép bizonyosan a levegőben szakadt darabokra. Az MTI idézi egy neve elhallgatását kérő vizsgálóbizottsági tag nyilatkozatát is, aki azt mondta: a feketedoboz adatainak eddigi elemzése során az derült ki, hogy nem érte külső behatás a gépet, de további részleteket nem közölt.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága ugyan magára vállalta a gép lelövését, de Paul Beaver brit hadügyi szakértő az AP-nek azt mondta, biztos abban, hogy nincs a birtokukban olyan rakétarendszer, amivel a 9 kilométer magasan repülő utasszállítót elérték volna. Ehhez már jól kiképzett személyzetre is szükség lenne, ráadásul a Sínai-félsziget jól le van fedve a hírszerző ügynökségek által, minden bizonnyal feltűnt volna, ha egy terrorszervezet rendelkezik ilyen támadó képességgel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik