Nagyvilág

Aliyev pártja nyerte az azeri választást, az EBESZ már el sem ment

Az ellenzéki pártok látszatválasztásnak nevezték a voksolást, ahonnan kitúrták az erős ellenjelölteket.

Nem hozott nagy meglepetést a vasárnapi parlamenti választás Azerbajzdzsánban: most is elsöprő győzelmet aratott a 12 éve hatalmon lévő Ilham Aliyev pártja – tudósít az MTI.

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után bejelentette, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot tudhat magáénak a 125 parlamenti helyből. A részvétel 55,7 százalékos volt.

2003-as hatalomra kerülése óta minden választást az államfő pártja nyert, a nemzetközi megfigyelők viszont azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak. A mostani referendumra már el sem mentek az EBESZ megfigyelői, mint közölték, azért, mert a hatóságok nem biztosítottak számukra akadálytalan munkavégzést.

A voksolást egyébként az ellenzéki pártok is bojkottálták, látszatválasztásnak nevezték. Az Egyenlőség pártszövetség vezetője azt mondta: Aliyev pártjának győzelme le volt zsírozva, mindent elkövettek, hogy ne indulhassanak a kampányban erős ellenjelöltek.

Az előző, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, de egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális „független” jelöltek nyerték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik