Nagyvilág

Végleg bebizonyosodott, nincs különbség a nők és a férfiak agya között

Egy rakás humorista húzhatja ki repertoárjából a rosszízű poénokat. A tudomány egyenlőségjelet tett a két nem agya közé.

A Rosalind Franklin Egyetemen készült kutatást Lise Elliot vezette, a vizsgált férfiak és nők (figyelték, hogy a címben nők és férfiak volt, itt meg szándékosan férfiak és nők? Előre az egyenlőség útján) hippokampusza az összehasonlítás során ugyanakkora volt, a 6000-nél is több MRI-felvétel csak minimális eltérést mutatott.

A nemek agyi különbségei ellenállhatatlan témát nyújtanak azoknak, akik a nők és a férfiak közti különbségekre kíváncsiak. Ezek néha nagy port kavarnak, mi több adatforrásból dolgozhattunk, és nagyszámú minta alapján vethettük össze a különbségeket. Úgy találtuk, hogy ezek a különbségek gyakran triviálisak, vagy nem is léteznek, mondta Lise Elliot.

A hippokampusz felel a rövid és hosszú távú emlékek tárolásáért, összeköti az érzelmeket és az érzékszerveket.

Eddig sokan azt hitték, hogy a nők agyában a hippokampusz sokkal nagyobb, ezzel magyarázták, hogy miért tudják jobban kifejezni az érzelmeiket, és miért jobb a verbális memóriájuk, mint a férfiaknak.

A tanulmányban több kutatást is megemlítenek, amelyek a férfiak és nők agyát vizsgálták. A corpus calosumról (ez az idegcsoport köti össze a két agyféltekét) korábban feltételezték, hogy teljesen más módon dolgozza fel a beszédet, a kutatás vezetője azonban nem talált erre utaló jeleket.

Rengetegen hiszik azt, hogy van férfi és női agy. De ha a legnépszerűbb tanulmányok mögé nézünk – ha az összes adatot vizsgálod –, gyakran rájöhetünk, hogy ezek a különbségek elenyészők.

(Wired)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik