Nagyvilág

Megegyeztek, atombomba-mentessé tennék Dél-Koreát

Három év után végre helyreállította kapcsolatait Japán, Dél-Korea és Kína. Több dologban is együtt fognak működni.

A tanácskozást Dél-Korea fővárosában, Szöulban tartották, eredetileg azzal a céllal, hogy a területi vitákkal és történelmi nézeteltérésekkel kapcsolatos bizalmatlanságot enyhítsék – írta a BBC. Kína és Dél-Korea szerint pl. Japán nem eléggé próbálta jóvá tenni katonái második világháborús brutalitását.

2012 óta volt mosolyszünet

Az északkelet-ázsiai államok közötti háromoldalú együttműködés azután akadt meg, hogy 2012-ben Japánban a konzervatív Abe Sindzó kormányfő jutott hatalomra. Abét Szöul és Peking élesen bírálja, amiért szerintük megpróbálja kicsinyíteni országa történelmi bűneit, és – különösen Kínában – azt is nehezményezik, hogy a japán haderőre vonatkozó alkotmányos korlátozások lebontására törekszik.

Erre utalva Pak Gun Hje a három vezető vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a háromoldalú együttműködést “a történelemmel való őszinte szembenézés” szellemében kell folytatni.

Pak azt mondta, “előremutató” tárgyalásokat folytattak, és jelentős lépésnek nevezte, hogy sikerült felújítani “az egész térség békéje és prosperitása szempontjából fontos” együttműködést.

Abe pedig úgy fogalmazott, őszinte egyeztetéseken vannak túl.

Újra partnerek lesznek

A tanácskozás sikeres volt, a végén közleményt adtak ki arról, hogy ezután ismét évente találkoznak és együttműködnek több dologban is. 2012 óta erre nem volt példa, mivel a másik két ország neheztelt Japánra. Abban is megegyeztek, hogy gazdaságaik a jövőben jobban együtt fognak működni.

Folytatják például a tárgyalásokat egy háromoldalú szabad-kereskedelmi szerződés tető alá hozásáról, illetve támogatják a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) égisze alatt folyó, 16 országot felölelő szabad-kereskedelmi övezet létrehozását célzó folyamatot is – közölték.

A BBC tudósítója szerint a találkozás legnagyobb jelentősége az, hogy végre megtörtént.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő egyetértett abban, hogy a találkozón helyre tudták állítani az országaik közötti párbeszédet és együttműködést. A jövőben fejlesztik az egymás közötti kereskedelmet, ezen belül az élelmiszer-kereskedelmet is, valamint például a robotikai fejlesztéseket is összehangolják majd – jelentették ki közös közleményükben.

Közös céljuk az is, hogy atombomba-mentessé tegyék Dél-Koreát.

Bonyolult kapcsolatban

A japán kormány az utóbbi napokban azt hangoztatta: a csúcstalálkozó azt jelzi, hogy enyhülnek a Szöullal és Pekinggel szembeni feszültségek, és ezáltal a szigetország diplomáciai elszigeteltsége is. Ugyanakkor elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a Dél-Korea, Japán és Kína közötti gazdasági kapcsolatok a politikai viszony fagyossága mellett is kitartóan fejlődtek, miközben Tokió és Peking stratégiai érdekellentétei miatt a diplomáciai közeledés egyelőre nem valószínű, hogy komolyabb eredményeket szül.

Az északkelet-ázsiai államok kapcsolatait területi viták is bonyolítják, bár Kína és Dél-Korea az utóbbi időben látványosan jó viszonyt ápol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik