Nagyvilág

Lezuhant orosz gép: az Iszlám Állam videót tett közzé

A lezuhant orosz repülő kapcsán az Iszlám Állam mindenképpen igyekszik elhitetni, hogy ők voltak a háttérben. Ehhez egy videót is közzétettek, mint a Daliy Mail írta. A filmen egy repülő látszik, majd egy villanás, füst és zuhanás. Hogy a videó valóban az orosz gép lelövéséről szól-e, azt nemigen lehet a felvételből kideríteni.

Kairó és Moszkva továbbra is cáfolja, hogy terrorista támadás történt volna. Motorhibáról beszélnek, és arról, hogy a pilóta kényszerleszállást kezdett, utána történt a robbanás. Úgy tudni, Szergej Truhacsev, a másodpilóta neje állítja, férje korábban panaszkodott neki a gép rossz műszaki állapotára.

Az Iszlám Állam valószínűleg ezért is vetette be a videót, mintegy „bizonyítékul” azoknak, akik annak a szombati Twitter-üzenetüknek esetleg nem hittek, amiben bejelentették, hogy ők lőtték le a gépet.

Ami erősen kétségessé teszi az IÁ sztoriját: a gép 9000 méteren repült, és állítólag nincs olyan rakétájuk, amivel ilyen magasságban le tudták volna szedni a repülőt.

A feketedobozt már megtalálták és a BBC szerint elvitték Oroszországba megvizsgálni.

A szerencsétlenségben 224-en haltak meg, köztük 17 gyermek. Túlélő nem volt. Az oroszok egynapos nemzeti gyászt hirdettek.

Szakértő: még vasárnap kiderülhet a katasztrófa oka

Háy György repülésbiztonsági szakértő szerint még vasárnap megállapíthatják, hogy mi volt az orosz Metrojet légitársaság Airbus A321-ese szombati katasztrófájának kiváltó oka.

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában ezt azzal indokolta, hogy a nemzetközi szakértők már a helyszínen vannak, és előkerült a repülőgép mindkét fekete doboza.

Ahhoz, hogy megállapítsák: lelőtték, vagy műszaki hiba miatt zuhant le a gép, nem kellenek az adatrögzítők adatai – tette hozzá, megjegyezve: egyelőre nem merült fel, hogy légelhárító fegyverek miatt csapódott földnek a repülőgép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik