Nagyvilág

Irán szerint csak a választások segíthetnek Szírián

Választások megtartása jelentheti a megoldást a szíriai konfliktusra Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerint, aki azt is leszögezte vasárnap, hogy a közelmúlt látszólagos enyhülése ellenére Teherán és Washington közel-keleti céljai szögesen ellentétesek egymással.

Ali Hamenei ajatolláh iráni diplomatáknak tartott beszédében – a szíriai felkelőknek nyújtott nyugati és arab segítségre is utalva – úgy fogalmazott, hogy “a szíriai kérdésre a választások jelentik a megoldást, de ehhez be kell szüntetni az ellenzék pénzügyi és katonai támogatását”.

Az iráni vezető azt is leszögezte, hogy szerinte a két ország közti érdekellentétek miatt nincs értelme tárgyalni az Egyesült Államokkal a közel-keleti kérdésekről. “Az amerikaiak nem a (vitás) kérdéseket akarják megoldani, hanem saját érdekeiket akarják biztosítani, 60-70 százalékban tárgyalások és a maradék részben illegális akciók útján. Mi értelme lenne tárgyalni velük?” – mondta Hamenei iráni beszámolók szerint.

Az ajatolláh előadásán részt vett Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is, aki egyébként pont Bécsből érkezett haza, miután 16 másik ország, köztük az Egyesült Államok képviselőivel tárgyalt a szíriai helyzet megoldásáról. Az Oroszország mellett Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb támogatójának számító Iránt először hívták meg a Szíriával kapcsolatos tárgyalásokra.

Washington és szövetségesei – köztük a síita Irán legfőbb közel-keleti riválisának számító szunnita Szaúd-Arábia – Aszad távozását akarják elérni, de a szíriai elnök támogatói szerint Aszadnak részt kell vennie bármiféle politikai rendezésben.

Ali Hamenei szintén vasárnap óva intette az iráni hatóságokat az Egyesült Államokból származó fogyasztási javak behozatalától, és éberségre intette őket az egyéb “szabálytalan importtól” honlapján közzétett közleményében.

Az amerikai áruk korlátozás nélküli behozatala akkor válik lehetővé Irán számára, ha a nyáron megkötött atommegállapodás értelmében – nukleáris programjának korlátozásáért cserébe – feloldják a rá kivetett nemzetközi gazdasági szankciókat. Hivatalos adatok szerint egyébként 2015 első felében Irán mintegy 140 millió dollár értékben importált az Egyesült Államokból, elsősorban orvosi eszközöket, élelmiszereket és vetőmagokat, ami 60 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik