Nagyvilág

Diktátorrá emelik-e a török elnököt?

erdogan (Array)
erdogan (Array)
Ha Erdogan elnöki köztársaságot akar, ahhoz kétharmados döntés kell. A kétharmadhoz pedig elengedhetetlen egy masszív választási győzelem. Ma minden eldől.

Júniusban nagyot koppant Recep Tayyip Erdogan török elnök kedvenc pártja, az AKP, miután nem sikerült többséget szereznie a választásokon, majd koalícióba se tudott senkit se kényszeríteni. Ki kellett tehát írni ismét a választásokat, amit vasárnap tartanak meg – számol be a BBC.

A választás fő gondja azonban inkább a biztonság lesz, ugyanis Erdogan – bizonyítva mekkora hazafi – spontán hadjáratot indított a kurdok ellen, így előfordulhatnak bombatámadások az urnák ellen.

Erdogan egy imával melegített a nagy napra, majd kijelentette: ez a választás a stabilitás és bizalom megteremtését fogja eredményezni, ő pedig tiszteletben tartja az eredményt. Az ellenzék azonban azt mondja, a túl nagy arányú AKP-győzelem csak Erdogan diktatorikus hajlamainak fog kedvezni. A célja ugyanis az, hogy a parlament kétharmadának döntésével elnöki köztársasággá alakítsa Törökországot.

Nem kurdnak való vidék

Ha most sem sikerül az 550 fős parlamentben kormányzóképes többséget szerezni, akkor kénytelen lesz az AKP az ellenzéki szekuláris vagy épp nacionalista pártokkal tárgyalni. A kurdbarát HDP-nek pedig az a célja, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 10 százalékot. Nehéz lesz, több párttagot ugyanis letartóztattak a választások előtt.

Törökország nem épp a stabilitás fellegvára. Júliusban egy kurdok elleni robbantásos merénylet után a török állam egyoldalúan felmondta a tűzszünetet, és bombázni kezdte a kurdok állásait. Ezt követte a több mint 100 halottal járó ankarai merénylet egy béketüntetésen. A kormány az Iszlám Államot nevezte meg felelősnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik