Nagyvilág

Jókora összegre zároltak Janukovics fiának bankjában

Több mint 2,6 milliárd hrivnyát (113 millió dollár) zárolt az ukrán belügyminisztérium – a gyanú szerint jogellenesen nyújtottak hiteleket a bankárok.

“A belügyminisztérium nyomozást folytat az Olekszandr Janukovics tulajdonában lévő VBR vezetői ellen indított bűnvádi eljárás keretében” – áll a közleményben. A tárca vizsgálati főosztályának nyomozói házkutatást tartottak a bankban, és 2,6 milliárd hrivnyát zároltak különböző természetes és jogi személyek betéti számláin, közöttük 12 millió hrivnyát (522 ezer dollárt), Olekszandr Janukovics számláján.

Az ügyészség azzal vádolja a bank vezetőit, hogy 2012 és 2014 között jogellenesen nyújtottak hiteleket magas kamatra állami cégeknek, az így realizált nyereséget pedig a bank munkatársainak és tulajdonosának a betéti számláin helyezték el.

Olekszandr Janukovics október 13-án az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, azzal vádolva az ukrán államot, hogy sorozatosan megsértik a jogait. A kereset alapja az Ukrán Nemzeti Bank 2014. november 27-i határozata volt, amellyel fizetésképtelennek nyilvánította a VBR-t, így a bank ideiglenes irányítás alá került. A döntés következtében Olekszandr Janukovics elvesztette jogát a bank részvényeinek 100 százalékára, a bankot pedig harmadik jogi személynek, az Ekoszipan cégnek adták el. Janukovics azzal indokolta a keresetet, hogy nem tudta megvédeni törvényes jogait “az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt lévő bíróságokon, amelyek politikai megrendelésre járnak el a hatalom ellenlábasaival szemben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik