Nagyvilág

Hivatalos: nincs túlélő az Egyiptomban lezuhant orosz gépen

Bár korábban az egyiptomi média arról számolt be, hogy a mentőcsapatok emberi hangokat hallanak kiszűrődni a roncsok közül, most már biztos, hogy egyetlen túlélője sincs a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép katasztrófájának – írja hivatalos egyiptomi források hivatkozva a BBC.

Hirtelen zuhanás

A szerencsétlenségben 224 ember halt meg, köztük 17 gyermek. A gép személyzete 7 fős volt, a többi áldozat túlnyomó többségében turista volt. Az egyiptomi hatóságok szerint mindannyian orosz állampolgárok voltak. A mentőcsapatok megtalálták a repülőgép fekete dobozát.

Ahogy korábban írtuk, egy kis nyugat-szibériai légitársaság, a Kogalymavia (rövidítve Kolavia) Airbus A-321típusú repülőgépe helyi idő szerint reggel 6:51-kor (moszkvai idő szerint 3:51-kor) szállt fel, majd 23 perccel később nem jelentkezett be a ciprusi légi irányításnak, és 9500 méteres magasságban eltűnt a radarokról.

A Flight Radar 24 munkatársa,  Mikail Robertson azt mondta, a gép nagyon gyorsan veszített a magasságából: percenként 1500 métert süllyedt, mielőtt megszakadt vele minden kapcsolat. Ayman al-Mukadem, légügyi szakember azt nyilatkozta, a pilóta technikai problémákra panaszkodott a rádión, mielőtt a gép eltűnt – írta az AP.

Válságstábok

Miután kiderült, hogy a gép lezuhant a Sínai-félsziget Hasana nevű térségében, az egyiptomi miniszterelnök, Sharif Ismail válságstábot hívott össze. Ötven mentőautó érkezett a helyszínre, de nem találtak túlélőket.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indít a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására, egy Maksim Sokolov közlekedési miniszter által vezetett csoport várhatóan még ma délután megérkezik a baleset helyszínére. Az orosz elnök nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

A szentpétervári Pulkovo reptéren krízisközpont nyílt, ahol az áldozatok hozzátartozóin segítenek.

Bűnügyi felelősség

Oroszországban bűnügyi nyomozás indult, ami azt vizsgálja, hogy a lezuhant repülőgépet üzemeltető Kogalymavia betartotta-e légügyi szabályokat, illetve megfelelően felkészítették-e a gépet a repülésre – jelentette az orosz Ria hírügynökség.

A lezuhant Airbus A-321 több mint 18 éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia  légitársaságnak a szibériai Tyumenyben található a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtér a központja. A légitársaság főként nemzetközi charterjáratokat működtet , a szombaton lezuhant gépet 2012-ben vásárolta. Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ilyen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta.

Terrorgyanú

A helyszín miatt fel fognak bukkanni feltételezések azzal kapcsolatban, hogy nem egyszerű baleset történt – véli a BBC kairói tudósítója, Orla Guerin. Azt mondja, a Sínai-félszigeten működnek olyan dzsihádista, militáns csoportok, amelyek az Iszlám Állam szövetségeseinek tartják magukat. A repülőgép magassága azonban szinte kizárja, hogy a földről lőtték volna le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik