Nagyvilág

Szabadon engedték az utolsó brit foglyot Guantánamóról

13 év raboskodás után szabadon engedték a négygyermekes Shaker Aamert - írja a Daily Mail.

A meghurcolt, szaúd-arábiai születésű férfi kiszabadításáért korábban egy kampány is indult, a kampány társvezetője Andy Worthington a férfi ügyvédjére hivatkozva elmondta, hogy Aamer kiszabadult a guantánamói börtönből és a mai nap folyamán hazautazik az Egyesült Királyságba.

A 46 éves férfi egy alapítvány alkalmazottjaként dolgozott Afganisztánban 2001-ben, mikor elrabolták és Kubába szállították az Egyesült Államok támaszpontjára, vádemelés és bírósági eljárás nélkül.

Azzal gyanúsították, hogy kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal. Az amerikai hírszerzés szerint Aamer egy tálib felkelőcsoport parancsnoka volt, és személyesen is találkozott Oszama bin Ladennel, az al-Kaida néhai vezetőjével. Aamer azonban mindig is tagadta, hogy köze lett volna az al-Kaidához vagy a tálibokhoz, és saját állítása szerint jótékonysági tevékenységet végzett Afganisztánban.

Fogva tartása alatt kínozták, többször megverték, alvásmegvonással büntették és éheztették is. Állítólag testsúlyának felét is elvesztette.

A brit kormány egyelőre nem kommentálta Aamer szabadulásának hírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik