Nagyvilág

Ciprasz: a nyugati országok könnyezve nézik, hogy gyerekek fulladnak meg

A görög miniszterelnök szerint Európa képtelen megvédeni humanitárius értékeit, mert nem tud biztonságos alternatívát nyújtani az életveszélyes tengeri átkelés helyett.

Élesen kikelt Európa tehetetlensége miatt Alekszisz Ciprasz azután, hogy pénteken 22-en fulladtak meg a Törökországból Görögországba való tengeri átkelés közben. Az elmúlt három napban már mintegy ötvenen vesztek az Égei-tengerbe, többségükben gyerekek. Spanyolország partjainál négy holttestet találtak a hatóságok és még 35 embert keresnek, akik Marokkóból indultak útnak a vízen.

A görög miniszterelnök szerint Európa képtelen megvédeni saját humanitárius értékeit azzal, hogy nem biztosít biztonságos alternatívát az életveszélyes tengeri átkeléssel szemben. „Szeretném kifejezni mély megrendülésemet a tucatnyi halál, az emberi tragédiák miatt, ami a tengereinken játszódik le” – mondta Ciprasz a parlamentben, hozzátéve, hogy „az Égei-tenger hullámai nemcsak menekültek, gyermekek holttesteit mossák a partra, de az európai civilizációt is.

Ciprasz szerint a nyugati országok krokodilkönnyeket hullajtva nézik, ahogy gyermekek fulladnak a vízbe, de nem nagyon tesz semmit azokért, akik nekivágnak a veszélyes útnak. A menekültáradatért a nyugati erők közel-keleti beavatkozását okolta, ami szerinte inkább szól geopolitikai érdekekről, mintsem a demokráciáról. „Akik szelet vetettek, most vihart aratnak” – jelentette ki.

A kormányfő azt mondta: szégyelli magát azért is, mert az európai vita arról szól, hogy mindenki másra próbálja tolni a felelősséget.

A görög kormány javaslata szerint egyébként úgy kellene megóvni a menedékkérőket a veszélyes tengeri átkeléstől, hogy még Törökországban regisztrálnák őket, onnan pedig elszállítanák az őket befogadó uniós tagállamba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik