Külföld

Az osztrák külügyminiszter a kerítésdominótól tart

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 30. 18:58

Ha a németek elkezdik a határzár építését, akkor Ausztriának is és Szlovéniának is lépnie kell, pedig a kerítésépítésnek az unió külső határánál lenne értelme – mondta Sebastian Kurz.

Alapjában véve nem ellenzi a kerítéseket, de – mint fogalmazott – a magyarországi kerítés rossz helyen van. Ugyanis mielőtt a menekültek Szerbiába érnek, már maguk mögött hagytak egy uniós országot, Görögországot – jelentette ki az osztrák külügyminiszter pénteken a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapnak adott interjújában. Szerinte a magyar kerítést azért építették, mert Európa nem tett semmit.

Dominóhatás indulhat

Amennyiben Szlovénia is bejelenti, hogy kerítést épít a horvát határszakaszra és a német politikusok is hasonlót terveznek a német-osztrák határnál, akkor látszik majd igazán milyen kilátástalan a helyzet, hiszen egyre több nemzetállam próbálja majd meg saját maga kezébe venni sorsát.

Amennyiben Németország lezárja a határait, akkor Ausztriának is ugyanígy kell tennie, hiszen az ország befogadó kapacitásának határához érkezett – jelentette ki Sebastian Kurz. Németországtól a miniszter világos válaszokat vár, hiszen szerinte az ország a menekültekben olyan benyomást keltett, hogy korlátlanul befogadja őket. Azt azonban – Angela Merkel kancellárra utalva – elutasította, hogy a menekültválságért Európából egyetlen kormányfőt tegyenek felelőssé, és azt reméljék, hogy mindent egyedül képes megoldani.

Egységes rendszerre van szükség

A határ biztosítása mellett a menekültrendszer európai szabályozására is szükség van. Jelenleg az embercsempészet közvetett támogatása zajlik, hiszen olyan bevándorlók is érkeznek, akik meg tudják fizetni a csempészeket – mondta a miniszter, akinek javaslata szerint Európán kívül kell igényelhetővé tenni a menekültkérelmet, hiszen így el lehetne dönteni, kinek van valóban szüksége védelemre.

Egységes európai rendszerre van szükség, hiszen az egyes államok más szociális juttatást adhatnak a menekülteknek, ami oda vezethet, hogy a különböző országok eltérő módon lesznek vonzóak számukra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.