Nagyvilág

„Ausztriai menekülthorrorról” ír a brit Independent

A lap riporterei a szlovén-osztrák határon jártak.

Néhány hónappal azután, hogy a menekültekkel való bánásmód visszásságai miatt Magyarország a nemzetközi sajtóérdeklődés középpontjába került, most „ausztriai menekülthorrorról” ír internetes oldalán a brit Independent.

A lap a horvát-szlovén határ melletti Spielfeldből közölt riportot. Mint írják: az osztrák rendőrök és katonák naponta négyezer embert terelnek itt buszokra, amelyek Grazba vagy Bécsbe viszik őket. A szlovén hatóságok kritizálják Ausztriát, amiért szerintük nem megfelelő ütemben fogadják tőlük a menedékkérőket, de a lap hozzáteszi: az egész országból hoztak ide rendőri erőket, hogy kezelni tudják a helyzetet. A tömegben időnként kisebb lökdösődések kialakulnak, miközben az osztrák katonák igyekeznek egyben tartani a családokat a buszra szállítás közben.

Egy tanárnő Hamburgból érkezett hétéves kisfiával, hogy segítsenek a menekültek ellátásában – kekszet, tejet osztanak. „Ez szörnyű. Nem hiszem el, amit itt látok, a helyiek nem segítenek ezeken az embereken. Az osztrákok kerítésépítésről beszélnek, ez embertelen. Úgy kezeljük ezeket az embereket, mint a birkákat a karámban. Nehéz ezt nézni, de a fiam iskolájában egy menekültekkel kapcsolatos projekt zajlik, azt gondoltam, fontos, hogy lássa, mi történik itt. Mindannyiunknak fontos, hogy lássuk” – fejtette ki.

A határhoz érkezett egy 28 éves iraki férfi, aki azonban már osztrák személyi igazolványt mutatott fel. Ő még májusban érkezett, most pedig a határon tolongó ezrek közt ott van felesége, két kisfia és sógornője. „Nagyon boldog leszek, ha megérkeznek. Végre elvihetem őket Salzburgba. Látni fogom a drágáimat, semmi más nem érdekel” – mondta. Miközben a riporterekkel beszélgetett, egy osztrák rendőr odalépett és be akarta húzni a menekültek közé, de bocsánatot kért, amikor meggyőződött róla, hogy a férfinak már megvan – a brit riporter szerint – az állampolgársága. „Elnézést, nem tudtam. Ma háromezren érkeztek, este még több ezer emberre számítunk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy elvigyük őket a táborokba, ahol ellátást kapnak” – szabadkozott a rendőr az újságírók előtt.

Az is kiderült, hogy ha felbukkan az iraki férfi felesége, még nem lehetnek azonnal együtt – a buszra felkísérheti családját, utána pedig már a menekülttáborban találkozhatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik