Nagyvilág

Ritka hawaii madarakat fenyeget a globális felmelegedés

A több évtizede veszélyeztetett, legsérülékenyebb fajoknak sikerült fennmaradniuk a magaslati területeken fekvő erdőkben, ahol még él az eredeti növényzet, és az alacsonyabb hőmérséklet távol tartja az olyan betegségeket hordozó szúnyogokat, mint a madármalária – olvasható a Plos One című amerikai tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányban.

A globális hőmérséklet emelkedése azonban megváltoztathatja ezeknek az ökoszisztémáknak az éghajlatát, és a szúnyogok is alkalmazkodhatnak a magasabb területeken való élethez.

Környezetvédők és ornitológusok e madarak megfigyelésével összeállított adatbank felhasználásával modellezték az éghajlatváltozást és annak hatását a hawaii erőkben élő húsz madárfajra.

A mérsékeltebb hőmérsékletemelkedés és a szúnyogok által terjesztett betegségek korlátozott terjedésével számoló forgatókönyv szerint a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy tíz madárfaj – amelyek közül többet már most veszélyeztet a kihalás -, elveszítheti élőhelye 50 százalékát. Sőt, ami rosszabb: hatot közülük élőhelye legalább 90 százalékának az elvesztése fenyeget a század végéig.

A kutatók szerint az elterjedtebb fajok esetében az élőhely elveszítésének kisebb az esélye. A tudósok szerint az adatokat még finomítani kell a pontosabb előrejelzések érdekében. A hawaii erdők mararai, akárcsak sok másutt élő ritka állatfajai kötődnek az élőhelyükhöz, így más fajoktól eltérően korlátozott elszaporításuk lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik