Nagyvilág

Nem tudják automatikusan visszatoloncolni az afgán menekülteket Németországból

Szíria után Afganisztánból menekülnek a legtöbben Európába, Németországnak és Ausztriának azonban nincs egyezménye, hogy visszatoloncolhassák a menedékkérőket.

Az afgán kormány az erre vonatkozó egyezmény hiányában nem tartja kötelezettségének azoknak az afgánoknak a visszafogadását, akiknek Németországban elutasították menedékkérelmüket, illetve akiket kiutasítottak a német hatóságok – mondta a kabuli menekültügyi minisztérium szóvivője csütörtökön.

A szóvivő megjegyezte, hogy folynak már előzetes tárgyalások a kérdésről, de megállapodás még nem született arról, hogy Németország menedékkérőket szállítson vissza Afganisztánba. Hozzátette, hogy Ausztriával sincs még ilyen megállapodásuk.

A kabuli tárca ezzel azon sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint Németország arra akarja rábírni az Európai Bizottságot, hogy hozzon tető alá egy megállapodást a menekültek visszavételéről Afganisztánnal.

Szerdán Thomas de Maiziere német belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az afgán menedékkérők nagy számát, és jelezte: az afgánoknak nem érdemes arra számítaniuk, hogy menekült-, vagy úgynevezett befogadott státust kapnak Németországban. Majd hozzátette: a berlini és a kabuli vezetés azon dolgozik, hogy az eddiginél jóval több menedékkérőt telepítsen haza Afganisztánba.

Szavai alapján elképzelhető, hogy nemcsak az újonnan érkező menedékkérőket utasítják el, hanem felülvizsgálják a befogadott – elutasított, de például egészségi okból nem kitoloncolt – menedékkérők ügyeit is. Ez a Pro Asyl nevű, menekültügyre szakosodott emberi jogi civil szervezet becslése szerint azt jelentheti, hogy rövidesen hazaszállítanak hétezer, hosszabb ideje Németországban tartózkodó afgánt.

Az afgán minisztérium szóvivője ugyanakkor úgy vélte, nincs kivetnivaló abban, hogy az afgán menedékkérők élnek azon jogukkal, hogy menekültstátusért folyamodjanak Németországban. A rossz közbiztonsági és a kilátástalan gazdasági helyzet menekülésre kényszeríti az embereket bizonyos afgán tartományokból, ezért Kabul arra kéri az EU-t, hogy “segítse a szükséget szenvedő afgánokat egy jobb és biztonságosabb élet elérésében”.

Németországban és Ausztriában az afgánok jelentik a szírek után a menedékkérők második legnagyobb csoportját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik