Külföld

Nem tudják automatikusan visszatoloncolni az afgán menekülteket Németországból

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 29. 18:03

Szíria után Afganisztánból menekülnek a legtöbben Európába, Németországnak és Ausztriának azonban nincs egyezménye, hogy visszatoloncolhassák a menedékkérőket.

Az afgán kormány az erre vonatkozó egyezmény hiányában nem tartja kötelezettségének azoknak az afgánoknak a visszafogadását, akiknek Németországban elutasították menedékkérelmüket, illetve akiket kiutasítottak a német hatóságok – mondta a kabuli menekültügyi minisztérium szóvivője csütörtökön.

A szóvivő megjegyezte, hogy folynak már előzetes tárgyalások a kérdésről, de megállapodás még nem született arról, hogy Németország menedékkérőket szállítson vissza Afganisztánba. Hozzátette, hogy Ausztriával sincs még ilyen megállapodásuk.

A kabuli tárca ezzel azon sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint Németország arra akarja rábírni az Európai Bizottságot, hogy hozzon tető alá egy megállapodást a menekültek visszavételéről Afganisztánnal.

Szerdán Thomas de Maiziere német belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az afgán menedékkérők nagy számát, és jelezte: az afgánoknak nem érdemes arra számítaniuk, hogy menekült-, vagy úgynevezett befogadott státust kapnak Németországban. Majd hozzátette: a berlini és a kabuli vezetés azon dolgozik, hogy az eddiginél jóval több menedékkérőt telepítsen haza Afganisztánba.

Szavai alapján elképzelhető, hogy nemcsak az újonnan érkező menedékkérőket utasítják el, hanem felülvizsgálják a befogadott – elutasított, de például egészségi okból nem kitoloncolt – menedékkérők ügyeit is. Ez a Pro Asyl nevű, menekültügyre szakosodott emberi jogi civil szervezet becslése szerint azt jelentheti, hogy rövidesen hazaszállítanak hétezer, hosszabb ideje Németországban tartózkodó afgánt.

Az afgán minisztérium szóvivője ugyanakkor úgy vélte, nincs kivetnivaló abban, hogy az afgán menedékkérők élnek azon jogukkal, hogy menekültstátusért folyamodjanak Németországban. A rossz közbiztonsági és a kilátástalan gazdasági helyzet menekülésre kényszeríti az embereket bizonyos afgán tartományokból, ezért Kabul arra kéri az EU-t, hogy “segítse a szükséget szenvedő afgánokat egy jobb és biztonságosabb élet elérésében”.

Németországban és Ausztriában az afgánok jelentik a szírek után a menedékkérők második legnagyobb csoportját.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.