Külföld

Három évtizede nem volt ilyen terrorfenyegetettség a briteknél

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 07:10

A menekültektől nem tart a híres MI5 vezetője, aki szerint a netes cégeknek többet kéne segíteniük a terrorizmus felderítésében. Persze az elhárítás nem akar az emberek életében turkálni.
Korábban a témában:

A Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély jelenleg a legnagyobb az utóbbi harminc évhez képest – közölte Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője a BBC Radio 4-nak adott interjújában. Az elhárítás vezetője szerint a folyamatosan fejlődő technológia áll a háttérben, és ez a veszély folyamatosan nő.

Elmondása szerint az elsődleges veszélyforrások, az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida internetes programok és kommunikációs eszközök segítségével próbálják gyűlöletkeltő üzeneteiket eljuttatni Nagy-Britanniában. Parker közölte, az MI5-nak képesnek kell lennie navigálni az interneten annak érdekében, hogy megtalálja a terroristák kommunikációs csatornáit.

Szükség van arra, hogy képesek legyünk az adathalmazok között összekötni a pontokat, hogy megtaláljuk és megállítsuk a nekünk ártani akaró terroristákat, mielőtt a terveiket végrehajtanák. Ebben meglehetősen sikeresek voltunk az utóbbi években, de ez egyre nehezebbé válik annak fényében, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik.

Az ügynökség nem érdekelt az emberek magánéletében való “turkálásban”, és nem ellenőrzik a lakosság internetes tevékenységét. Parker szerint az internetes vállalatoknak meg kellene osztaniuk a potenciális fenyegetéssel kapcsolatos adataikat. Nehezményezte, hogy bár bizonyos közösségi oldalak törlik a nem megfelelő felhasználófiókokat és tartalmakat, erről nem tájékoztatják a hatóságokat.

Ha van valami, ami a terrorizmussal, gyermekek szexuális kihasználásával, vagy más szörnyű bűncselekménnyel kapcsolatos, az adott cég miért nem számol be róla?

Hozzátette, szükség volna egy olyan nemzetközi egyezményre, ami alapján a cégek együtt tudnának működni a biztonsági szolgálatokkal a saját ügyfeleik és a társadalom védelmének érdekében. A brit kormány hamarosan megvitatja a vizsgálati hatáskörök (investigatory powers) nevű törvényjavaslatot, ami többek közt kiterjesztené a biztonsági szolgálatok hatáskörét és arra kötelezné az ottani internetszolgáltatókat, hogy elmentsék és a hatóságoknak elérhetővé tegyék az ügyfeleik adatait.

Nem a menekülthullám a fő gond

Parker a rádiónak adott interjújában elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban a brit hatóságok hat terrortámadást hiúsítottak meg belföldön, kilenc másikat külföldön. Az Európába áramló menekültek áradatáról azt mondta, hogy tudatában vannak a történéseknek, de nem ezt tartják fő fenyegetésnek.

A brit sajtó korábbi beszámolói szerint jelenleg háromezer olyan hazai iszlamista tartózkodik a szigetországban, akik bármikor támadást hajthatnak végre. A 2007-es adatok szerint akkor mintegy kétezer szimpatizánsa volt az al-Kaidának. A belügyminisztérium szeptemberben arról számolt be, hogy 2014 márciusa óta 299 embert tartóztattak le terrorizmus vádjával.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.