Nagyvilág

Elismerte és bírálta a magyar miniszterelnököt a volt NATO-főtitkár

Orbán megtette azt, amit Európának kellett volna, de ha az unió megvédi a külső határt, a kerítésre sem lett volna szükség – mondta Jaap de Hoop Scheffer.

„Nem vagyok Orbán Viktor rajongója, de ő azt tette, amit Európának kellett volna” – mondta a Knack belga lapnak Jaap de Hoop Scheffer volt NATO-főtitkár.

A HVG.hu lapszemléjében ugyanakkor idézi, hogy Scheffer bírálta Orbánt azért, hogy Magyarországon irányított demokráciát vezetett be. Azt is mondta, hogy valójában nem a magyar miniszterelnök feladata lett volna megvédeni az európai határt és kerítésre sem lett volna szükség, ha az uniós határőrizeti szerv, a Frontex megvédte volna a külső határokat.

A holland kereszténydemokrata politikus, aki 2004 és 2009 közt volt a NATO első embere, azt mondta: a menedékkérők 30-40 százaléka a Balkánról érkezik, ők gazdasági bevándorlók,akiket ugyan személy szerint megért és a helyükben ő is Európába törekedne, de nem maradhatnak itt. Szerinte a magukat szírnek valló menekültek egy része sem szír dialektust beszél, az EU-nak viszont sürgősen döntenie kellene ezeknek az embereknek a sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik