Külföld

Az ENSZ szerint nem kell aggódni az Antarktisz felett tátongó ózonlyuk miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 29. 18:10

Az ENSZ időjárási és éghajlati hivatala szerint nincs ok az aggodalomra a hónap során rekordméretűre tágult antarktiszi ózonlyuk miatt, mivel az idővel zsugorodni fog.

Az Antarktisz feletti ózonlyuk mérete változó: általában a déli-sarki tavasz idején éri el maximális kiterjedését, amikor a sztratoszférabeli szélsőséges hideg és a napfény visszatérésének hatására felszabadulnak az ózont lebontó klórgyökök.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tavaly észlelte az ózonréteg regenerálódásának első jeleit, ami nagy részt az ózonréteget pusztító gázok – például klórfluorokarbonok, CFC – kibocsátásának korlátozását előíró montreali jegyzőkönyv (1987) érdeme. A szervezet szerint ugyanakkor egy évtizedbe is telhet, mire a lyuk zsugorodni kezd.

Az ózonlyuk idén október 2-án érte el maximális kiterjedését, amikor a szokásosnál hidegebb sztratoszféra hatására 28,2 millió négyzetkilométeresre tágult: ez nagyobb mint Kanada és Oroszország területe együttvéve.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adataival dolgozó WMO szerint ez volt a valaha mért legnagyobb október 2-i kiterjedés, és a lyuk azóta is napi szintű rekordokat produkál. A maximális kiterjedés időpontját övező 30 napban a lyuk átlagosan 26,9 millió négyzetkilométeres volt, így méretét tekintve harmadik helyen áll a 2000-ben és 2006-ban mért ózonlyuk után.

Mindez azt mutatja, hogy az ózonlyuk problémája továbbra is jelen van és muszáj ébernek maradnunk. Ugyanakkor nincs ok a túlzott aggodalomra, húzta alá közleményében Geir Braathen, a WMO kutatója.

Mint hozzátette: “nagyjából 2025-ig számíthatunk még hatalmas lyukra az Antarktisz felett, egyrészt a sztratoszférabeli időjárási feltételek miatt, másrészt, mert az ózont lebontó kemikáliák a forgalomból való kivonásuk után még évtizedekig az atmoszférában maradnak.”

Az ózonréteg védi a Földet az ultraibolya-sugárzástól. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint az általa gondozott montreali jegyzőkönyv 2030-ig évente kétmillió bőrrákos eset megakadályozásában segít.

(ABC News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.