Nagyvilág

Agyonhajszolt vendégmunkásain hízik Kim Dzsongun

Békemenet Észak-Koreában (Array)
Békemenet Észak-Koreában (Array)
Kínai varrodákban vagy épp szibériai bányákban kell robotolniuk az észak-koreai rendszer kényszermelósainak az ENSZ szerint. Szinte minden fizetésüket haza kell utalniuk, puszta gépként élnek.

Több mint 50 ezer észak-koreai vendégmunkás dolgozik külföldön embertelen körülmények között – mondta ki az ENSZ különleges referense, Marzuki Darusman a BBC szerint. Ők nem saját akaratukból utaznak Kínába vagy Oroszországba, hanem kényszerből. Alig keresnek valamit, alig kapnak enni, és olykor napi 20 órát kell robotolniuk. Fizetésük zömét az észak-koreai állam zsebeli be, aminek jól jön a külföldi valuta. A kényszermunkások a bányászatban, a textiliparban és építkezéseken dolgoznak.

Darusman hozzátette, több ázsiai, afrikai, közel-keleti és európai országban is dolgoztatnak észak-koreaiakat. Szerinte az ezeket a munkavállalókat alkalmazó cégek is bűnrészessé váltak. Eközben Kim Dzsongun rezsimje évi 1,2-2,3 milliárd dollárt (338-648 milliárd forintot) keres a melósai vérén és verejtékén. Ez azért fontos, mert 2006 óta a nemzetközi szankciók miatt nehezen jut külföldi valutához a diktatúra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik