Nagyvilág

A műsorvezetés miatt hörögtek az elnökjelöltek

Rég látott ilyen forró déli éjszakát a coloradói Boulder, ahol az amerikai jobboldal hajóágyúi csaptak össze. Donald Trump elszürkült, Jeb Bush vérebként támadott, Ted Cruz kiemelkedett, de a CNBC csatornát is porba alázták. Sikerült médiatörténeti jelentőségű vitát rendezni az elnökjelölteknek.

Egészen bizarr és furcsa elnökjelölti vitát tartottak a republikánusok a coloradói Boulderben. A vita nem a jelöltek egymás közti csatározásai miatt volt furcsa, hanem azért, mert a legtöbbet a CNBC három moderátorát bírálták a rossz kérdéseikért, amik sokszor pont a jelöltek ellentmondásos nyilatkozatait firtatták. Donald Trump baja az volt, hogy túl hosszú a vita, mert a CNBC-nek kell a reklámbevétel.

Carl Quintanilla, az egyik moderátor azzal tromfolt később a Twitteren, hogy “mindenkinek moderálnia kell egy vitát egyszer. Olyan, mintha otthon kiabálnánk a tévével, csakhogy ők visszaszólnak.”

A Washington Post cikke Marco Rubiót nevezi meg mint a vita győztesét. Ehhez hozzájárult Jeb Bush is, aki a szintén floridai (szenátor) Rubiót támadta: szerinte Rubio egy csomó fontos szavazást ellógott, ezért vissza kéne adnia a mandátumát. Erre az a válasz jött, hogy anno John McCain is kihagyott voksolásokat a kampánya miatt, ami be is jött, ő lett a párt elnökjelöltje.

Ted Cruz texasi szenátor is kifakadt, mondván ez nem ketrecharc, majd az egymásnak eső jelöltek támadó kérdéseit idézgette:

Donald Trump, te egy képregénybeli főgonosz vagy? Ben Carson, értesz a matekhoz? John Kasich, inzultáltál két embert itt? Marco Rubio, miért nem mondasz le? Jeb Bush, miért estek a számaid?

Chris Christie-t az akasztotta ki, hogy adósság van, munkanélküliek vannak, ISIS és al-Kaida fenyegetettség van, és képesek a sportról vitázni. Sok támadás érte a vitákban vezető két politikai outsidert, Donald Trump milliárdost és Ben Carson visszavonult idegsebészt (akiről itt olvashatja friss portrénkat). Ők ketten egész este védekezésre kényszerültek, üzleteik és adópolitikájuk miatt is támadták őket.

Bush viszont jócskán alulteljesített, alig tett le valamit az asztalra. Pedig a kampánya döglődik, hiába mondták még pár hónapja is esélyesnek a republikánus jelöltségre. Szerencsére lényeges ügyekről is beszéltek, így az idősek vagy az egyedülálló anyák helyzetéről is.

Mindenesetre a vitát lebonyolító CNBC nagyon koppant, a vitákat felügyelő Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke, Reince Priebus szerint a csatorna szégyellheti magát azért, ahogy a vitát kezelte. Mindenesetre még 95 nap hátra van az iowai caucusig, azaz az előválasztások kezdetéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik