Nagyvilág

Kifolyatták a lelőtt ellenség vérét, inni kellett belőle

Szudáni hadsereg (szudán, katonák, hadsereg, )
Szudáni hadsereg (szudán, katonák, hadsereg, )
Tízezrek halnak meg, milliók menekülnek, kopogtat az éhínség, katonák kegyetlenkednek. Ez Dél-Szudán, ahol elszabadult az erőszak, de senki sem tesz semmit. Irtóztató beszámolót tett le az asztalra az Afrikai Unió.

Mindenki Szíriára, Irakra meg Jemenre koncentrál az utóbbi hónapokban, amikor egy súlyos konfliktus zajlik onnan sok-sok kilométerre, Afrikában. Ez a konfliktus is életek tízezreit követelte, és 2013 vége óta tombol, márpedig a hírekbe alig kerül be. Ám a dél-szudáni polgárháborúra az Afrikai Unió friss jelentése szerint jobban oda kellene figyelnie a világnak.

Szörnyű jelentést közöltek ugyanis a háborúról, ahol a csonkítások, kínzások, nemi erőszakok, sőt kikényszerített kannibalizmus sem ritkák – írja a Guardian. Az egész még egy állítólag puccskísérlettel kezdődött 2013 decemberében. Az elnök, Salva Kiir Mayardit állította, alelnöke, Riek Machar Teny meg akarta dönteni a hatalmát a világ egyik legfiatalabb, Szudántól népszavazással levált országában.

A vizsgálóbizottság szerint olyanok is történtek, hogy egy megölt ellenség vérét lecsapolták, majd azoknak, akik az áldozat etnikai csoportjába tartoztak, inniuk kellett belőle. Olyan is előfordult, hogy megégetett emberi húst kellett enniük.

A volt nigériai elnök Olusegun Obasanjo vezette bizottság szerint az egész háború az elnöki őrség tagjai közti összecsapással kezdődött a fővárosban, Jubában, majd a nuer nemzetiségűek elleni megtorlások jöttek. Ugyanis még az elnök Kiir dinka, addig az alelnök Machar nuer. A bizottság szerint mindenesetre puccskísérletről valójában szó sem volt. Annyi még benne lehetett, hogy volt olyan terv, hogy a korábbi dél-szudáni felkelők nuer tagjait le akarták fegyverezni.

Az erőszak hamar kicsúszott az irányítók kezei közül, és mostanra abszolút a civileket sújtja. Ilyenek állnak a jelentésben:

Vallási helyeket és kórházakat támadtak meg, a humanitárius segítségnyújtást akadályozták, városokat fosztottak ki és pusztítottak el, védett helyeket támadtak meg és egyes tanúvallomások szerint lehetséges, hogy 15 év alatti gyerekeket is besoroztak.

Több tömegsírt is felfedeztek Juba, Bor és Malakal városok körül, és az egyértelmű, hogy mindkét oldal elkövetett emberi jogi és háborús bűncselekményeket. Azt azonban kizárták, hogy népirtásról lenne szó, bár a harcoknak erős etnikai színezetük van.

Érdekesség, hogy a jelentés első tervezete még márciusban kiszivárgott. Ebben az állt, létre kell hozni egy egységkormányt, de a marakodó elnök és alelnök kizárásával. Ez a mostani nyilvános jelentésből már kimaradt. Pedig egy másik afrikai uniós jelentésben Mahmood Mamdani ugandai akadémikus is azt írta, a két főkolompost ki kellene hagyni a megoldásból, sőt mindenkit, aki 2013-ig a hatalom közelében volt.

Azt írja a jelentésben, hogy az itteni közvetítő trojkának, az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Norvégiának létre kéne hozni egy politikailag független fegyveres erőt, ami az egyetlen erőszakszervezet lenne az országban. Mamdani írásában kiemeli, a 2013-as dél-szudáni kormány a felelős a helyzet eldurvulásáért. Augusztusban egyébként már aláírtak a felek egy békeszerződést, de azt azóta sem tartják be.

Az ENSZ szerint ha nem maradnak abba a harcok, hamar éhínség ütheti fel a fejét a nyomorgó országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik