Nagyvilág

Az Amnesty International embercsempészek lefizetésével vádolja Ausztráliát

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet bűncselekmények elkövetésével, egyebek mellett embercsempészek lefizetésével és embertelen bánásmóddal vádolja Ausztráliát az ország vitatott menekültügyi politikájával kapcsolatban szerdán kiadott jelentésében.

A jelentés szerint az ausztrál parti őrség menekültekkel teli hajót tartóztatott fel májusban, és több tízezer dollár fizetett az csempészeknek, hogy szállítsák vissza az embereket indonéz felségvizekre.

Az ausztrál kormány szigorú bevándorlási és menekültügyi politikájáról ismert, amelynek keretében nem hajlandó menedékjogot adni az ország partjait illegálisan – vízum nélkül – elérőknek. 2013 szeptemberében indította el a kabinet Szuverén határok elnevezésű akcióját, azóta az ausztrál haditengerészet rendszeresen megállítja és visszafordulásra kényszeríti a menekülteket szállító hajókat.

Az AI értesüléseit az indonéz rendőrséggel, illetve az őrizetbe vett menekültekkel és embercsempészekkel folytatott interjúkból szerezte. A menekültek egyike az úton fényképeket és videofelvételt is készített.

A dokumentum szerint 2015 májusában a Szuverén határok akció keretében tevékenykedő ausztrál tisztviselők 32 ezer dollárral lefizették egy Új-Zélandra tartó csempészhajó hatfős legénységét, hogy vigyék a hajón lévő 65 menekültet az indonéziai Rote szigethez. A pénzen felül a hajó legénységét térképpel is ellátták, s azon megjelölték, hol szállhatnak partra. A szemtanúk beszámolói mellett az esetről készült videofelvétel is alátámasztja, hogy az ausztrál hatóságok közbeavatkozása veszélybe sodorta az emberek életét.

A menekülteket két csónakra helyezték át, amelyeken nem volt megfelelő mennyiségű üzemanyag. Mikor az egyik csónak motorja útközben leállt, az emberek a nyílt tengeren voltak kénytelenek átszállni a másikra. Végül indonéz hajók vették fel a később zátonyra futott csónakon lévő rémült menekülteket.

Ausztrália hónapok óta tagadja, hogy fizetett volna embercsempészeknek, de a jelentésünk részletes bizonyítékokkal szolgál arra, hogy ez valójában nagyon is máshogy van, mondta Anna Shea, az AI menekültügyi kérdésekkel foglalkozó munkatársa.

A jelentés szerint minden rendelkezésre álló bizonyíték egyértelműen arra utal, hogy az ausztrál határőrség és haditengerészet tagjai nemzetközi bűncselekményt követtek el. Gyakorlatilag embercsempész akciót irányítottak, amikor lefizették és részletes utasításokkal látták el a hajó legénységét, még arra nézve is, hogy hol szálljanak partra Indonéziában. Mindemellett az emberek életét is veszélybe sodorták, amikor rosszul felszerelt csónakokra vitték át az embereket – állt a jelentésben.

A dokumentum egy másik, de kisebb médiafigyelmet kapott esetről is ír, amely állítólag 2015 júliusában történt hasonló körülmények között. Már júniusban felmerültek szóbeszédek az állítólagos lefizetések kapcsán, de ekkor még három ausztrál miniszter is visszautasította a vádakat. Tony Abbott, az előző ausztrál miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, “műveleti hatáskörbe” tartozik az ügy, és nem kíván erről többet mondani.

A bevándorlási minisztérium nem kívánta kommentálni a jelentést, arra hivatkozva, hogy munkatársai még nem olvasták el a teljes dokumentumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik