Jaroslaw Kaczynski szavaz (jaroslaw kaczynski)
Külföld

Retteg Európa, Lengyelországból Orbánisztán lehet

24.hu
24.hu

2015. 10. 27. 13:57

A német lapoktól a spanyol médiáig mindenki be van rezelve a lengyelországi jobbos előretöréstől. Attól tartanak, hogy Jaroslaw Kaczynski győztes pártja az orbáni útra lép.
Korábban a témában:

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Lengyelország nemzeti útja címmel közölt vezércikket, amiben a szerző, Konrad Schuller azt írta, hogy Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje, Beata Szydlo a kampányban Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan “német problémaként” jellemezte a “menekültdrámát”. Így bizonytalanná vált, hogy Lengyelország a konzervatívok vezetése alatt valóban beengedi-e azt a néhány ezer menekültet, akik befogadására Ewa Kopacz távozó miniszterelnök ígéretet tett.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

A liberális Süddeutsche Zeitung A falak győzelme címmel közölte Florian Hassel kommentárját, miszerint a PiS “idegenellenes, demagóg és nacionalista”, vezetője, Jaroslaw Kaczynski pedig nyilvánosan vállalja, hogy “csodálója Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és tekintélyelvű kormányzati stílusának”.

A Die Zeit liberális hetilap Lengyelország Orbán útján címmel közölte Ulrich Krökel írását. A szerző szerint a PiS sikere Kaczynski győzelme, és már csak az a kérdés, hogy a “PiS patrónusa” milyen konkrét politikát akar megvalósítani. Amikor pártja 2005-07 között hatalmon volt, a Kaczynski testvérek megpróbáltak alkotmánymódosítások révén kiépíteni egy “tekintélyelvű negyedik köztársaságot”, és ebben hasonló tervet követtek, mint Orbán 2010-től: “Egy EU-tagország átépítését illiberális demokráciává.” A szerző szerint Lengyelországot ismét ez a veszély fenyegeti.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

A ZDF közszolgálati tévé a Heute.de című hírportálján Lengyelország választási győztesei Orbánt tekintik példaképüknek címmel közölt összeállítást, amiben kiemelték, hogy a nemzeti konzervatív PiS a külpolitikában inkább Budapesttel és nem Berlinnel léphet szoros együttműködésre. A ZDF tudósítója, Armin Coerper kiemelte: “Orbán példaképnek számít, különösen a menekültkérdésben.”

Jajaj, ez tiszta Orbán!

Két cikkben is Magyarországgal és a magyar miniszterelnökkel hozza összefüggésbe Kaczynskit a Financial Times brit napilap keddi kiadása. Az egyik szerint Lengyelország éles jobbra tolódása gondot jelent Brüsszel számára, mivel a szociáldemokrata pártok eltűntek, a választások után pedig Európa legjobboldalibb parlamentje alakulhat meg Varsóban. A lap szerint Kaczynski visszatérése számos problémát felvet Brüsszel számára, amely már így is küzd Magyarország és Szlovákia nacionalista kormányával a menekültválság miatt. A cikk hozzáteszi, hogy Kaczynski hangos csodálója Orbánnak, “Magyarország antagonisztikus miniszterelnökének”.

Egy másik cikkben, ami arról szól, hogy a lengyel “jobbra át” kockázatokat jelent Európa számára, a Financial Times azt írja, hogy a migrációs válságban Kaczynski Orbánhoz hasonlóan szenvedélyesen populista hangvételt tett magáévá, kijelentve, hogy országa ellenzi a menekültek befogadására vonatkozó terveket.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

Az El País spanyol baloldali napilap véleményrovatában közölte Timothy Garton Ash írását, amiben az oxfordi egyetem történésze a Jog és Igazságosság (PiS) győzelmében Lengyelország “orbánizálódását” látja. “Az orbánizálódás abban áll, hogy a domináns párt visszaél a hatalmával, hogy lerombolja a liberális alkotmányos demokrácia alapjait, noha azok – elméletileg – követelményei az Európai Uniós tagságnak” – írta a szerző. Ash szerint az uiónak most keménynek kell mutatkoznia, és támogatnia kell a független lengyel erőket, amik védik a liberális, alkotmányos európai értékeket – szemléz az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.