Nagyvilág

Retteg Európa, Lengyelországból Orbánisztán lehet

Jaroslaw Kaczynski szavaz (jaroslaw kaczynski)
Jaroslaw Kaczynski szavaz (jaroslaw kaczynski)
A német lapoktól a spanyol médiáig mindenki be van rezelve a lengyelországi jobbos előretöréstől. Attól tartanak, hogy Jaroslaw Kaczynski győztes pártja az orbáni útra lép.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Lengyelország nemzeti útja címmel közölt vezércikket, amiben a szerző, Konrad Schuller azt írta, hogy Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje, Beata Szydlo a kampányban Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan “német problémaként” jellemezte a “menekültdrámát”. Így bizonytalanná vált, hogy Lengyelország a konzervatívok vezetése alatt valóban beengedi-e azt a néhány ezer menekültet, akik befogadására Ewa Kopacz távozó miniszterelnök ígéretet tett.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

A liberális Süddeutsche Zeitung A falak győzelme címmel közölte Florian Hassel kommentárját, miszerint a PiS “idegenellenes, demagóg és nacionalista”, vezetője, Jaroslaw Kaczynski pedig nyilvánosan vállalja, hogy “csodálója Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és tekintélyelvű kormányzati stílusának”.

A Die Zeit liberális hetilap Lengyelország Orbán útján címmel közölte Ulrich Krökel írását. A szerző szerint a PiS sikere Kaczynski győzelme, és már csak az a kérdés, hogy a “PiS patrónusa” milyen konkrét politikát akar megvalósítani. Amikor pártja 2005-07 között hatalmon volt, a Kaczynski testvérek megpróbáltak alkotmánymódosítások révén kiépíteni egy “tekintélyelvű negyedik köztársaságot”, és ebben hasonló tervet követtek, mint Orbán 2010-től: “Egy EU-tagország átépítését illiberális demokráciává.” A szerző szerint Lengyelországot ismét ez a veszély fenyegeti.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

A ZDF közszolgálati tévé a Heute.de című hírportálján Lengyelország választási győztesei Orbánt tekintik példaképüknek címmel közölt összeállítást, amiben kiemelték, hogy a nemzeti konzervatív PiS a külpolitikában inkább Budapesttel és nem Berlinnel léphet szoros együttműködésre. A ZDF tudósítója, Armin Coerper kiemelte: “Orbán példaképnek számít, különösen a menekültkérdésben.”

Jajaj, ez tiszta Orbán!

Két cikkben is Magyarországgal és a magyar miniszterelnökkel hozza összefüggésbe Kaczynskit a Financial Times brit napilap keddi kiadása. Az egyik szerint Lengyelország éles jobbra tolódása gondot jelent Brüsszel számára, mivel a szociáldemokrata pártok eltűntek, a választások után pedig Európa legjobboldalibb parlamentje alakulhat meg Varsóban. A lap szerint Kaczynski visszatérése számos problémát felvet Brüsszel számára, amely már így is küzd Magyarország és Szlovákia nacionalista kormányával a menekültválság miatt. A cikk hozzáteszi, hogy Kaczynski hangos csodálója Orbánnak, “Magyarország antagonisztikus miniszterelnökének”.

Egy másik cikkben, ami arról szól, hogy a lengyel “jobbra át” kockázatokat jelent Európa számára, a Financial Times azt írja, hogy a migrációs válságban Kaczynski Orbánhoz hasonlóan szenvedélyesen populista hangvételt tett magáévá, kijelentve, hogy országa ellenzi a menekültek befogadására vonatkozó terveket.

Jajaj, ez tiszta Orbán!

Az El País spanyol baloldali napilap véleményrovatában közölte Timothy Garton Ash írását, amiben az oxfordi egyetem történésze a Jog és Igazságosság (PiS) győzelmében Lengyelország “orbánizálódását” látja. “Az orbánizálódás abban áll, hogy a domináns párt visszaél a hatalmával, hogy lerombolja a liberális alkotmányos demokrácia alapjait, noha azok – elméletileg – követelményei az Európai Uniós tagságnak” – írta a szerző. Ash szerint az uiónak most keménynek kell mutatkoznia, és támogatnia kell a független lengyel erőket, amik védik a liberális, alkotmányos európai értékeket – szemléz az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik