Nagyvilág

Kína ellen izmozik hadihajóval az USA

Rakéták is vannak azon a rombolón, amit Amerika küldött a Spratly-szigetekhez. A vitatott területen régóta vitázik Kína a környező országokkal, pontosabban elkezdte bekebelezni azokat. Közben az USA gazdasági téren is visszavág, a szabadkereskedelmi egyezményükhöz újabb hatalmas piac csatlakozott.

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok a Spratly-szigetekhez tartozó kínai mesterséges szigetek közelébe – közölte egy amerikai védelmi tisztviselő amerikai idő szerint hétfőn.

A USS Lassen átlépte a szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amin belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet. A hadihajó korábbi közlések szerint több órán át fog járőrözni a kínaiak követelte tengeri területeken. A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a kínai területi követelések elleni amerikai lépések kezdetét jelölik.

Kína: ez erőfitogtatás

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, és az USA-nak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen, és felelősségteljesen kellene eljárnia.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes, de azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az “kritikus a világgazdaság számára”.

Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat katonai célú infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és jelezte, hogy hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy használják a Kína által sajátnak tartott vizeket. A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

Indonéziát is bekebelezte a TPP

Eközben Joko Widodo, Indonézia elnöke a Barack Obamával való hétfői találkozója után közölte, országa csatlakozni szándékozik az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország között október elején létrejött Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi megállapodáshoz. Az egyezmény a világ bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 40 százalékára lesz hatással, ha a résztvevő országok törvényhozásai jóváhagyják azt.

A TPP-tárgyalásokat 2010-ben kezdte az Egyesült Államok, Ausztrália, Peru, Vietnam, Szingapúr, Új-Zéland, Chile és Brunei. Malajzia 2010-ben, Mexikó és Kanada 2012-ben, Japán 2013-ban csatlakozott – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik