Nagyvilág

Amíg nem lesz görög hotspot, átengedik a migránsokat a horvátok

Szlovénia szigorúbb határellenőrzéssel fenyegetőzik, ha a horvátok nem szabnak gátat a migránsáradatnak. A horvátok viszont el akarják kerülni, hogy náluk torlódjon fel a menekültek tömege.

Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, Szlovénia ezért azzal fenyegetőzik, hogy szigorít határvédelmén – írta kedden a horvát sajtó.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a közszolgálati tévében arról beszélt, hogy Ljubljana csökkenti azoknak a pontoknak a számát a határon, ahol beléphetnek területére a migránsok. Ez akkor történhet meg, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át a menekülteket az érintett szomszédos államok beleegyezése nélkül.

Majd ha lesz hotspot

Zoran Milanović horvát miniszterelnök a Večernji List zágrábi napilap szerint azt mondta, Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a migránsokat, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani az egyezséget, ha azt azok is megteszik, amiken át a migránsok Horvátországba érkeznek (vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország). Horvátország nem lesz gyűjtőközpont – tette hozzá.

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter azt mondta: a Brüsszelben vállaltaknak az a feltétele, hogy Görögországban elkezdjenek működni a gyűjtőközpontok (hotspotok). Horvátországnak most az a legfontosabb, hogy a migránsok elszállítása továbbra is zökkenőmentesen működjön, és a bevándorlók minél kevesebb időt töltsenek a tranzitközpontokban.

263 407

A horvát belügy legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb határ lezárása óta 263 407 bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Hétfő éjféltől kedd 9 óráig 2013 migráns érkezett az országba, továbbra is főleg Bapska körzetében lépve át a határt.

A szlovén rendőrség szerint vasárnap éjféltől 11 555 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett. Ezen belül a rigonce-harmicai határátkelő körzetében keddre virradóra a zöldhatáron keresztül több mint 4600 ember lépett be Szlovéniába. A szlovén hatóságok hétfőn közölték: a jövőben lezárhatják ezt a területet, hogy tehermentesítsék a környéket a nyomás alól.

A brežicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon jelenleg is több ezer bevándorló tartózkodik. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra. A magyar-horvát határ múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány nem erre a határszakaszra szállítja a migránsokat, hanem a szlovén határra. Azóta Szlovéniában 83 608 bevándorlót regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik