Nagyvilág

Furcsállja, de nem zárja ki a szír ellenzék az oroszokkal való együttműködést

Ha Oroszország komolyan gondolja az ajánlatot, véget kell vetnie állásaink bombázásának – mondta a Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője.

A Nyugat által támogatott, Szabad Szíriai Hadsereg elnevezésű ellenzéki szervezet nem zárja ki az együttműködést Oroszországgal – ezt a szervezet szóvivője, Isszám ar-Reisz ezredes közölte hétfőn.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov vasárnap vetette fel, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadseregnek, ők azonban ezt értetlenkedve fogadták. „Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen” – közölték.

Ar-Reisz ezredes az első reakciókat úgy pontosította, hogy nem utasítják vissza az oroszok együttműködési javaslatát, csak úgy vélik, ha Oroszország komolyan gondolja az ajánlatot, azonnal véget kell vetniük állásaik és a civilek bombázásának.

A Szabad Szíriai Hadsereg egyébként több ellenzéki csoport szövetsége, melyet a szíriai hadsereg korábbi tisztjei vezetnek. Oroszország szeptember 30-án kapcsolódott be a szíriai konfliktusba, hivatalosan az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen, de a mérsékelt iszlamista ellenzék úgy véli: ők Oroszország valódi célpontjai és a légitámadások Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik