Afghan men remove debris after a powerful earthquake hit Kabul on October 26, 2015. A powerful 7.5 magnitude earthquake killed at least 74 people as it rocked parts of south Asia, including 12 Afghan girls crushed in a stampede as they fled their collapsing school. Hundreds more were injured as as the quake shook a swathe of the subcontinent, sending thousands of frightened people rushing into the streets in Afghanistan, Pakistan and India. AFP PHOTO / AREF KARIMI
Külföld

Kétszáz fölé emelkedett az afgán központú földrengés halálos áldozatainak száma

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 26. 10:41

A 7,5-ös földmozgást Afganisztánban, Pakisztánban és Indiában is érezni lehetett, folyamatosan emelkedik a halálos áldozatok száma.

Pakistani relatives move a person injured in an earthquake at a hospital in Peshawar on October 26, 2015. At least 17 people including eight children were killed in Pakistan when a 7.5 magnitude quake struck in Afghanistan October 26, officials said. AFP PHOTO / A MAJEED
Egy pakisztáni kórházban Pesavárban (Europress)

A Richter-skálán mért 7,5-ös erősségű remegés több mint két percig tartott, és Afganisztán, Pakisztán és India városaiban is megrázta a házakat – írja a BBC News. A helyi tudósítójuk szerint a pakisztáni Lahore városában megszakadtak a telefonvonalak, az indiai Újdelhiben pedig kiszaladtak az épületekből.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengés 215 halálos áldozatot követelt. Bár a rengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 152-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 63-an.Az áldozatok száma félő, hogy jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

Az Independent szerint Pakisztánban már 800 sebesültje van a földrengésnek. A kabuli tévé bemondója élő adásban élte át a földrengést:

Az északkeleti Talokánban pedig agyontapostak 12 iskolás lányt, miközben a pánik során a tömeg kimenekült a remegő épületből. 35-en ugyanitt megsérültek.

Pakisztán Afganisztánnal határos vidékén szintén legalább 28-an haltak meg: ezen belül Badzsaur körzetben nyolcan, köztük négy gyerek, Mingora városban szintén nyolcan, köztük szintén négy gyerek, egyéb helyen  pedig 11-en a törzsek uralta országrészben. Északnyugaton – Gilgit-Balisztánban és Kasmírban – meghalt további legalább húsz ember.

A The Guradian szerint Afganisztán fővárosában, Kabulban az irodákban dolgozó emberek, így például az ENSZ alkalmazottjai is kitódultak az utcákra.

Az AP szerint Kabulban 45 másodpercig tartott a rengés, és arról számoltak be, hogy a villamos vezetékek az afgán fővárosban elszakadtak, a házak falai megrepedtek, az autók arrébb gurultak. Tisztviselők szerint sok települést nem lehet telefonon elérni.

A térségben 2005-ben is volt már 7,6-os erősségű földrengés Kasmír Pakisztáni területén, amikor 75 ezer ember halt meg. Áprilisban pedig a 9000 halottja volt a nepáli katasztrófának.

Az indiai Noidában is az látható, ahogyan az utcán várják az emberek, hogy elmúljon a vészhelyzet:

Az első képek is felkerültek a Twitterre:

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután (közép-európai idő szerint délelőtt fél 11-kor) bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt, Afganisztánban. Az első jelentések szerint a rengés erőssége 7,7-es volt, de később 7,5-ösre minősítették.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a rengés 7,6-os erősségű volt. Az középpont pedig 196 kilométeres mélységben, Fejzábád várostól 82 kilométerre délkeletre, egy ritkán lakott vidéken található.

A földrengések erejének mérésére két módszer létezik. A magnitúdós, közismert nevén a Richter-skála, ami a geofizika eszközeivel a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg. Értelemszerűen ennek a skálának nincs végső értéke, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek.

A másik a rengés hatását adja meg egy 12 fokú skálán. Az 1-es erősség például még az emberek számára nem is érzékelhető, 5-ösnél megrepednek a házfalak és így tovább, míg a 12-es fokozat már a totális pusztulás. Ez a mérték nem egzakt, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.