Nagyvilág

Egy hónap alatt százezren menekültek el a harcok elől Szíriában

Október eleje óta 100-120 ezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát Szíriában – az országon belül maradva – az orosz támogatást élvező kormányerők szárazföldi offenzívája következtében felerősödött harci cselekmények miatt, erről hétfőn láttak napvilágot különböző szervezetek jelentései.

Vanessa Huguenin, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője Genfben beszámolt arról, hogy több mint 120 ezer ember menekült a harcok elől Aleppó, Hama és Idlíb tartományokban, ez a szám több mint kétszerese a korábbi becslések szerinti 50 ezernek.

Ezeknek az embereknek a többsége ugyanakkor megmaradt saját tartományában, nem távolodott el túlságosan lakhelyétől. Sokan viszont a török határhoz közel eső táborokban leltek menedékre.

Egy norvégiai humanitárius szervezet hétfőn közzétett kimutatása szerint az elmúlt három hét során több mint 100 ezer ember hagyta el otthonát az orosz beavatkozást követően fellángolt harcok miatt. A Norvég Menekültügyi Tanács közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a menekülthullám elsősorban Aleppó tartományt érinti, ahol a szíriai kormánycsapatok és a velük szövetséges erők – az orosz légi csapások által támogatva – október 16-án szárazföldi hadműveletbe kezdtek.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy az Iszlám Állam (IÁ) ugyanakkor újabb területeket foglalt el Aleppó tartományban a kormányhadsereggel ugyancsak harcban álló rivális lázadó csoportoktól. Hama és Homsz tartományban viszont sok lakos a légicsapások miatt volt kénytelen elmenekülni otthonából.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői harci jelentése szerint az orosz légierő az elmúlt huszonnégy órában 59 támadó berepülés során 94 – általa mind terroristának tekintett – célpontra csapott le, ami rekordméretű légicsapás-sorozatnak számít az orosz beavatkozás kezdete, szeptember 30. óta. A támadásokat a központi Hama, az észak-nyugati Idlíb, a nyugati Latakia, az észak-nyugati Aleppó, a keleti Deir ez-Zór tartományban, valamint Damaszkusz körzetében hajtották végre.

Az elmúlt három nap támadási mérlege szerint az orosz gépek 164 berepülés során az IÁ és az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front terrorszervezetek által ellenőrzött 285 célpontra sújtottak le. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy szeptember 30. óta több mint 800 célpontot semmisítettek meg.

A legutóbbi csapások eredményeként az an-Nuszra Front egyik lőszerraktárát érte találat Damaszkusz tartományban, az orosz légierő az IÁ három megerősített állását semmisítette meg Latakia területén, egy katonai járműszerelő műhelyt is lerombolt. Aleppó tartományban az orosz gépek az IÁ egyik parancsnoki központjára mértek csapást, akárcsak több konvojra, amely üzemanyagot és lőszert szállított.

A Reuters brit hírügynökség hétfőn orosz védelmi minisztériumi adatok elemzésének eredményeként arra a következtetésre jutott, hogy azoknak a célpontoknak a nyolcvan százaléka, amelyek a moszkvai harci jelentésekben szerepeltek, valójában nem volt az Iszlám Állam kezén. Hadtudományi intézeti adatokra hivatkozva a hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyugati Latakia, Idlíb és Hama tartományban nincsenek jelen sem az IÁ, sem az an-Nuszra erői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik