Nagyvilág

Bíróság elé állítják a szcientológusokat Belgiumban

Csalás, zsarolás és bűnszervezet működtetése miatt kell elszámolniuk.

Csalás, zsarolás és bűnszervezet működtetése miatt kell bíróság elé állniuk Belgiumban a Szcientológia Egyház tagjainak – írja a Guardian. Brüsszelben kedden kezdődik a tárgyalás, az egyháznak egyebek mellett arról kell számot adnia, hogy honnan származnak bevételeik.

Az országban 1997 óta nyomoznak a szcientológusok ellen, korábbi tagok feljelentése nyomán. 2008-ban újabb eljárás is indult: egy munkaerő-közvetítő cég tett bejelentést, miután állításuk szerint az egyház kamu álláshirdetéseket tett közzé, hogy így toborozzon új tagokat.

Az egyház közölte: nincsenek kétségeik afelől, hogy tisztázni fogják magukat a bíróságon. Szerintük az eljárás – mely végső soron a Szcientológia Egyház belgiumi betiltásához is vezethet – a híveik alapvető jogait kezdi ki.

A Szcientológia Egyházat egyébként egy sci-fi ponyvaíró, L. Ron Hubbard alapította 1954-ben. Hubbard előszeretettel hangoztatta, hogy „ha milliomos akarsz lenni, alapíts vallást”. Kritikusai szerint az egyház – melynek olyan világhírű tagjai is vannak, mint Tom Cruise vagy John Travolta – nem több egy csaló szektánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik