Nagyvilág

A szerbek attól félnek, nekik kell befogadniuk a legtöbb menekültet

A nyugat-balkáni migráció által érintett országok vasárnapi csúcstalálkozója után Szerbiában hétfőn azt találgatták a lapok, vajon hol akarják elhelyezni azt a 100 ezer menekültet, akinek befogadásáról a vezető politikusok megegyeztek.

A vasárnapi találkozón részt vevő országok 17 pontos akciótervet fogadtak el a migrációs válság kezelésére, amelyek között az is szerepel, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre nő a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek száma. Ötvenezer embert befogad Görögország, a másik ötvenezret viszont a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országoknak, főként Macedóniának és Szerbiának kell elhelyeznie. A vesti-online.com című hírportál kommentárja szerint viszont a menekültek nem akarnak Szerbiában maradni, “és ha van az úton nálunk is kevésbé vágyott hely, az éppen Macedónia”.

A szerb sajtó félelmeinek alapot adhat az is, hogy Gjorgje Ivanov macedón elnök az uniós hírek hallatán kijelentette: országa legfeljebb kétezer embert tud befogadni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai szóvivője, Melita Sunjic hétfőn – a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint – azt mondta: egyelőre nem kaptak arra vonatkozó információt, hogyan is kell majd gondoskodni a megnövekedett számú menekültről, ám már megkezdték azoknak az újabb befogadóközpontoknak a kiépítését, ahol a télen több ezer embert is el lehetne szállásolni.

Melita Sunjic elmondta, hogy vasárnap több mint 8 ezren léptek be Szerbiába Macedónia felől, a rövid, néhány órás várakozás és regisztráció után pedig a szerb-horvát felé indultak. Péntektől vasárnapig majdnem 25 ezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határon. Hozzátette, hogy a Berkasovo-Bapska határátkelőnél már nem torlódnak fel a menekültek, a horvát hatóságok ugyanis hatékonyan engedik át őket, és a körülményeik is javultak, mivel a több napos esőzés után vasárnap és hétfőn már szebb volt az idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik